Rezon i Telemach fondacija predstavili program i zajedničke aktivnosti na Street Arts Festivalu

0
Promotivni tekst
Rezon i Telemach fondacija predstavili program i zajedničke aktivnosti na Street Arts Festivalu
Foto: Telemach / Street Arts Festival Mostar

Počeo je jedan od najvećih i najuzbudljivijih međunarodnih umjetničkih događaja na regionalnoj street art sceni, Street Arts Festival Mostar (SAFMO). Od 26.8. do 1.9.2024. godine ugostit će renomirane umjetnike koji će stvarati inspirativne murale, intervencije i sadržaje na atraktivnim gradskim lokacijama, slaveći umjetnost i univerzalne vrijednosti.

Na konferenciji za medije uoči Festivala predstavljen je bogat i raznovrstan program, te aktivnosti koje organizator, Udruga Rezon, priprema u saradnji s prijateljem Festivala, Telemach fondacijom.

"Ovaj festival je pun iznenađenja. Predstavlja drugačiju formu od dosadašnjih te nastavlja tradiciju iznimno kvalitetne umjetničke produkcije čiji rezultati već odavno globalno odjekuju i čime se svi zajedno možemo ponositi. Neizmjerno smo sretni i zahvalni što se kvalitet i rad prepoznaje širom svjetske umjetničke zajednice te što iz godine u godinu rastemo kao kolektiv, zajednica i ideja čiji su rezultati jako vidljivi. Izuzetna je čast ponuditi prostor za afirmaciju, interakciju i ostvariti značajne suradnje s umjetnicima koji zauzimaju značajno mjesto u povijesti street art pokreta," poručila je Marina Đapić, osnivačica Festivala.

SAFMO, dodaje Đapić, približava umjetnost svima te gradi i unapređuje multikulturalnu urbanu umjetničku platformu i prepoznatljivu galeriju na otvorenom koja postaje turistička atrakcija. Etablirao se i kao događaj koji donosi jedinstvenu priliku za edukaciju i afirmaciju mladih bh. umjetnika kroz SAFMO Mini Akademiju, zajednički projekt Udruge Rezon i Telemach fondacije. U znak zahvalnosti za saradnju i podršku u stvaranju novih generacija umjetnika, Udruga Rezon je ovom prilikom uručila Telemach fondaciji posebno priznanje – plaketu SAFMO.

Street Arts Festival Mostar
Foto: Telemach: Street Arts Festival Mostar

"Podrška Festivalu je dio naše šire misije investiranja i ulaganja u zajednice i mlade, koje vidimo kao nosioce aktivnih društvenih promjena. Zbog toga smo pokrenuli SAFMO Mini Akademiju, kojom smo produbili sadržaj Festivala, napravili kvalitetnu uvertiru ovom događaju i dali priliku srednjoškolcima u Mostaru i BiH da uče od regionalnih street art zvijezda. Kruna ovogodišnje Akademije će biti Telemach Masterclass, u sklopu kojeg ćemo održati i druženje za širu javnost te stoga pozivamo sve ljubitelje umjetnosti, kulture, mlade umjetnike, buduće perspektivne nade street art scene i građane Mostara da nam se priduže u Parku Zrinjevac u petak, 30. augusta, od 18.30, da upoznaju i podrže umjetnike i, možda, oslikaju svoj rad i dodatno obogate galeriju na otvorenom“, istakla je Anesa Muhović, direktorica Telemach fondacije.

Festivalsko središte je i ove godine prepoznatljiva Šantićeva ulica koja ima jedinstvenu urbanu vizuru s obzirom da se u njoj kreira velika galerija pod otvorenim nebom još od 2014. godine. Ona postaje prepoznatljiv muzej gdje su svoj potpis ostavili svjetski prepoznati ulični umjetnosti, a ove godine pojačanje toj viziji donose velike zvijezde street arta. Među njima je zagrebački umjetnik Tomislav Lonac, jedan od značajnijih autora u regiji, poznat po svojoj preciznoj tehnici i realističnim prikazima koji, na oduševljenje lokalne i globalne publike, neprekidno pomiče granice ulične umjetnosti.

"Velika mi je čast da sam već drugi put pozvan i učestvujem na Festivalu. Street Art sam zavolio još u osnovnoj školi, koja je bila oslikana nekim zanimljivim muralima koji su u meni probudili maštu i želju da se i ja bavim ovom umjetnošću. Onima koji su sada na početku ovog puta poručio bih samo da ne padnu u neki šablon. Ko se bavi muralima treba uvijek biti otvoren za nešto novo, učiti iz drugih stlova i od drugih umjetnika“, istakao je Lonac.

Jedno od značajnijih imena graffiti subkulture, Lady Pink, ikona street arta iz New Yorka, također gostuje na SAFMo 2024. S njom će biti održan Artist Talk u Code Hub Mostar u utorak 27.8. u 19.00 sati, što će biti idealna prilika da publika čuje sve o street art pokretu u New Yorku od '80-ih godina do danas iz prve ruke.

Karakteristika 13. SAFMo izdanja su otvorene umjetničke forme zanimljivih autora, tako da će se na različitim gradskim lokacijama pojaviti intervencije koje na jedan drugačiji način interpretiraju stvarnost i uklapaju se u javni prostor. Jedna od intervencija ukrasit će i kombi Los Rosales centra koja će donijeti radost dječijoj svakodnevici. Pored toga bit će reliziran prateći OFF program u vidu izložbi, performansa, konferencije i muzičkih događaja koje možete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festival Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije