Mostar je u sklopu 11. Street Arts Festivala dobio četiri nova murala

0
AA
Mostar je u sklopu 11. Street Arts Festivala dobio četiri nova murala
Foto: Anadolija / Mostar dobio nove prelijepe murale i instalacije

Mostar je u sklopu 11. Street Arts Festivala dobio četiri nova murala, mnogo novih crteža, te instalacije svjetski priznatog umjetnika Marka Jenkinsa.

I ove godine bez honorara, brojni umjetnici iz svijeta doputovali su u Mostar kako bi uzeli učešće na festivalu koji organizuje Udruženje "Rezon", a koji raste iz godine u godinu i postaje jedan od najprepoznatljivijih u regionu.

U gradu na Neretvi osvanuli murali

U gradu na Neretvi osvanuli murali

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Uvertira u cijelu ovogodišnju produkciju je bila umjetnička rezidencija Marca Jenkinsa. U okviru rezidencije ovaj poznati umjetnik radio je skulpture, koje je postavio u javni prostor, na određene lokacije, a uglavnom se radilo o ruševinama i napuštenim objektima. Taj program podržala je Američka ambasada u Sarajevu.

Počašćeni smo i zahvalni zbog prilike da sarađujemo sa jednim od vodećih skulptora u svijetu. Realizirali smo rezidenciju i sa Bifidom iz Italije, koji je također istraživao grad i ljude, pa na osnovu toga stvorio priču realiziranu na fasadama. Ona se bavi Romima", kazala je Marina Đapić iz Udruženja "Rezon".

Osim glavnog programa, u toku su i raznoliki popratni edukativni i zabavni sadržaji za sve generacije. Lokacije gdje se oslikava ove godine su Sjeverni logor, prostor kod Gimnazije, Centar 2, Šantićeva i Vukovarska ulica, dok su instalacije Marca Jenkinsa u Titovoj ulici. One su pomalo potresne i imaju zanimljive poveznice sa Mostarom.

"U goste su nam stigli i grafiteri iz regije i inostranstva koji su u Sjevernom logoru crtali grafite upriličivši veliki grafiti jam. To je bila posebna ulična galerija. Dosad sve ide najboljim tokom i jako smo uzbuđeni i sretni što je produkcija koju dugo planiramo izašla na vidjelo. To je na baš zadovoljavajućem nivou. Prati nas OFF program. Većina programa se tiče edukacije mladih i unaprjeđenja urbane kulture.

Sadržajima želimo privući što više lokalnu publiku, te da se umrežimo sa zajednicom. Imali smo i zanimljiv program u OKC-u Abrašević, kasnije i u našim prostorijama, te u petak koncert u Abraševiću. Građani nam pomažu, pa se uspijevamo izboriti sa svim problemima. Uz njihovu pomoć ovaj festival je i došao na visok nivo. Fasade ne bismo smjeli oslikavati bez njihovih dozvola", dodala je Đapić.

Jenkins, kao ni drugi učesnici ovogodišnjeg Street Arts Festivala, ne kriju zadovoljstvo zbog boravka i stvaranja u gradu koji je za njih poseban.

Mostar dobio nove prelijepe murale i instalacije
Foto: Anadolija: Mostar dobio nove prelijepe murale i instalacije

"Umjetnici su zadovoljni domaćinima. Svjesni su koliko je posla za nama. I potvrdili su nam da smo jedan od boljih festivala. Ovdje im se sviđa raditi jer do izražaja dolazi njihova umjetnička sloboda. Oni osjete da radimo iz srca, pa im je tako ljepše raditi, te lakše izražavaju svoje ideje i vizije", istakla je Đapić.

Tokom trajanja Festovala u Vukovarskoj ulici organizovana je "Kafa na zidiću" s ciljem druženja sa građanima uz prisustvo gostiju iz ambasada, gradonačelnika Mostara i brojnih drugih koji su posmatrali kako nastaju murali.

Pored toga, u sklopu Festivala organizovane su i projekcije filmova i grafiti radionice Benjamina Čengića, kroz koje su razvijani edukativni programi u smislu da mladi uče o grafitima, umjetnosti, uličnoj umjetnosti, uz rad na osnaženju lokalne scene.

Mostar dobio nove prelijepe murale i instalacije
Foto: Anadolija: Mostar dobio nove prelijepe murale i instalacije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije