Kreativnost i mladi: Street Arts Festival krajem maja u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Kreativnost i mladi: Street Arts Festival krajem maja u Mostaru

Street Arts Festival Mostar otvara prostor i mogućnosti umjetnicima/cama za djelovanje u javnom prostoru i stvaranje street art kulture u Mostaru. Festival promovira stvaralaštvo mladih i motivira ih na aktivno djelovanje i izražavanje, kao i međusobno povezivanje i buduće suradnje.

Prvi Street Arts Festival održan je 2012. godine i okupio je oko stotinjak lokalnih umjetnika i kreativaca/ki koji/e su zajedno sa mladima iz cijelog svjeta koje okuplja UWC dali trajni pečat javnom životu Mostara. Festival postaje poznat, pa naredne godine (2013.) okuplja duplo više učesnika/ca kao i gostiju iz drugih zemalja. Do sada je festival ugostio stvaraoce iz Egipta, Njemačke, Austrije, Poljske i Hrvatske.

''Mostar je prepoznat kao grad u kojem postoji mnogo  potencijala i entuzijazma kojeg omladina želi pokazati aktivnim učešćem u lokalnoj zajednici. Osnaživanje kulturno-umjetničkog života je prva stepenica u izgradnji boljeg društva i upravo zbog toga Street Arts Festival egzistira vođen volonterizmom, kreativnim stvaranjem i zajedničkim djelovanjem'', ističu organizatori ove manifestacije.

Kako se prijaviti?

Street Arts Festival će se održati u periodu od 22. do 25. maja 2014. u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, United World College Mostar, a uz podršku OKC Abrašević.

Prijaviti se mogu umjetnice i umjetnici iz oblasti vizualne i likovne umjetnosti, muzike/glazbe, teatra, plesa, urbanih sportova kao i svi/e oni/e čiji izraz i talenat egzistiraju u street art kulturi.


Ukoliko želite sudjelovati u stvaranju street art kulture, kreativno se izraziti u javnom prostoru, povezati se sa umjetnicima/ama i kretivcima/kama iz Mostara, BiH, regije i Evrope, prijavu na konkurs možete izvršiti putem e-maila: streetartsfestival@gmail.com do 5. maja 2014. godine.

Potrebna dokumentacija podrazumijeva: ime i prezime, kratku biografiju, kontakt podatke, oblast za koju se prijavljujete, reprodukcije, fotografije ili snimke već izvedenih/objavljenih radova ili izvedbi.

Ukoliko se prijavljujete za oblast iz vizualnih/likovnih umjetnosti potrebno je dostaviti skicu predviđenog idejnog plana za izvedbu za koju će biti osiguran materijal od strane Street Arts Festivala.

Svi/e oni/e koji/e se prijavljuju za izvođenje vizualne/likovne intervencije, trebaju privatnu ili javnu zidnu površinu osigurati sami/e. 

Za umjetnike iz drugih gradova i država površine će obezbijediti festival. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije