Poznato šta je izazvalo potres Sarajevske berze? Ameri kupuju velike udjele u vojnim gigantima u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Poznato šta je izazvalo potres Sarajevske berze? Ameri kupuju velike udjele u vojnim gigantima u BiH
Avaz / Ilustracija

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa d.d., tvrdi portal Istraga.ba.

Ista kompanija preuzela je i manjinski paket dionica bugojanskog Binasa.

Prema informacijama Istrage, ova američka kompanija stoji iza transakcija obavljenih u ponedjeljak, 15. aprila, na Sarajevskoj berzi.

Sjednica Vijeća ministara BiH: Evo koje su odluke i zaključci doneseni

Sjednica Vijeća ministara BiH: Evo koje su odluke i zaključci doneseni

U pitanju su dionice čiji su vlasnici do sada bili investicioni fondovi. Osim udjela u Pretisu, ovi fondovi su prodali i svoje dionice u Binasu iz Bugojna.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 15. aprila, prometovano je dionicama Pretisa u vrijednosti od 14,3 miliona KM. U sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica, po prosječnoj cijeni od 10,20 KM. Kako je objavio BiznisInfo.ba, prodati udio predstavlja 33 posto vlasništva u ovom vojnom gigantu.

Takođe, kupljene su dionice kompanije Binas Bugojno u ukupnom iznosu od preko pola miliona KM. Kroz 9 transakcija prometovano je 81.771 dionica ovog proizvođača eksploziva. Ukupna vrijednost transakcija bila je 531.511 KM, a prometovani dio iznosi oko 23 posto dionica Binasa.

Poslovi su obavljeni po prosječnoj cijeni dionica od 6,50 KM. To je rast za više od 50 posto u odnosu na prosječne cijene dionica ove kompanije u prethodnom periodu kada su se kretale oko 4,2 KM.

Inače, Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini. Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.

Prema dostupnim podacima, Regulus Global LLC registrovana je u američkoj saveznoj državi Virginia.

“Bavimo se svime, od obavještajnog softvera do vojnih sistema, uključujući opremu koja potpada pod ITAR/AECA. Specijalizirani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD-a s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za provedbu i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja širom svijeta”, navedeno je na stranici Regulus Global LLC-a.

Lijepa vijest: Bh. gigant Violeta nastavlja rast, dobit od skoro 50.000.000 maraka

Lijepa vijest: Bh. gigant Violeta nastavlja rast, dobit od skoro 50.000.000 maraka

I nakon ovog preuzimanja dionica, Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa i Binasa. Federacija je vlasnik 51 posto dionica u obje kompanije.

Inače, Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizovana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije