Poznato kako će se u Hrvatskoj zvati Sberbanka

0
Radiosarajevo.ba
Poznato kako će se u Hrvatskoj zvati Sberbanka
Foto: FaH / Sberbanka Hrvatska

Novo ime Sberbank Hrvatska je Nova hrvatska banka.

Novi taj brand pod kojim će banka poslovati u okviru HPB grupe u srijedu je najavio predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

Banka je u podne otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje. Klijenti mogu normalno koristiti sve finansijske usluge, bez ikakvih ograničenja, istaknuli su iz HPB-a, prenose hrvatski mediji.

Požar u Mostaru: Vatrogasci na terenu, gore štandovi na pijaci

Požar u Mostaru: Vatrogasci na terenu, gore štandovi na pijaci

"Prve reakcije klijenata su iznimno dobre, klijenti su odahnuli što je sve riješeno u najkraćem roku", poručili su iz HPB-a.

Naveli su i da preuzimanjem Sberbanke jačaju buduću poziciju na hrvatskom tržištu.

Kako su sinoć saopćili iz HNB-a, Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku, u saradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb. Novi vlasnik te banke postala je Hrvatska poštanska banka d.d.

Na današnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima, guverner HNB-a Boris Vujčić je naveo da je HPB kupio Sberbank Hrvatsku za 71 milion kuna (oko 19 miliona KM).

Podsjetimo, iz uprava Sberbanke u Bosni i Hercegovini i regionu uvjeravaju da komitenti nemaju razloga za zabrinutost.

Počelo je restruktuiranje ove banke koja je na prostorima regiona funkcionirala kao članica Sberbank Austrija, a koja, zbog uvedenih sankcija Rusiji, nije mogla  nastaviti sa poslovanjem u dosadašnjoj vlasničkoj strukturi.

Najveći ruski kreditor Sberbanka saopćila je danas da napušta gotovo sva evropska tržišta, kriveći veliki odliv gotovine nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija koje su uslijedile, u prvom redu, isključenja iz globalnog platnog sistema SWIFT. Sberbanka je imala evropsku imovinu vrijednu 13 milijardi eura, zaključno sa 31. decembrom 2020. 

Nova banka Banja Luka kupila je Sberbanku, potvrdio je Srđan Šuput, v. d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije