! / Podrška Addiko banke SME sektoru: U 4 godine 100 posto porastao broj izdatih garancija

08. 05. 2019. u 14:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Selma Omić, članica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo, učestvovala je u panel diskusiji "Razvoj trade finance usluga na području Zapadnog Balkana", održanog u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD u Sarajevu.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Omić je istakla da kao posljedica rasta vanjske trgovine, aktivnosti finansiranja trgovine na Zapadnom Balkanu takođe rastu, pri čemu je tokom prošle godine u BiH zabilježen rast od oko 10,8%.

"Još uvijek se najčešće koriste tradicionalni instrumenti finansiranja trgovine, kao što su garancije i akreditivi, pri čemu i akreditivi u manjem obimu. Ostali proizvodi za finansiranje trgovine imaju značajan potencijal za razvoj na našem tržištu", istakla je Selma Omić i naglasila da je fokus Addiko banke SME sektor koji je pokretač lokalne ekonomije.

"Podrškom ovom sektoru indirektno pomažemo i lokalnim zajednicama u njihovom ekonomskom razvoju", istakla je Omić i dodala da je tokom protekle četiri godine, Addiko banka u BiH ostvarila impresivan rast od preko 100% broja izdatih garancija u ovom segmentu.

Strateško opredjeljenje Addiko banke u poslovanju sa pravnim licima je postati banka prvog izbora u sektoru malih i srednjih preduzeća, te su i aktivnosti banke usmjerene u tom pravcu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA