Modni div je danas na rubu opstanka: Otvoren stečajni postupak za još jednu modnu grupu u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Modni div je danas na rubu opstanka: Otvoren stečajni postupak za još jednu modnu grupu u Njemačkoj
Foto: X.com / Esprit

Sud u Düsseldorfu u Njemačkoj otvorio je stečajni postupak u samoupravi za kompaniju Esprit Europe GmbH sa sjedištem u Ratingenu i šest drugih njemačkih kompanija modne grupe. To proizlazi iz saopćenja suda. Lucas Flother imenovan je upraviteljem.

Komanija je također poslala saopćenje za javnost. Obaviješteno je oko 1.300 pogođenih radnika ovim poslovnim potezom. S radničkim vijećima vode se pregovori o socijalnim planovima i usklađivanju interesa, a isplata plata zajamčena je do stupanja na snagu otkaza po insolvencijskom zakonu.

Moguć reducirani rad?

Esprit je u maju podnio zahtjev za bankrot poslovnica u Evropi zbog nelikvidnosti i prekomjerne zaduženosti. Nedavno je uprava Esprit Europe GmbH pregovarala s potencijalnim investitorima. Odluka je, dakle, na pomolu. Nakon odobrenja odbora vjerovnika i upravitelja, sljedećih će se dana održati obvezujući razgovori s dva ponuditelja.

Novi detalji akcije 'Incitat': Privremeno obustavljene transakcije u bankama u iznosu od 610.000 KM

Novi detalji akcije 'Incitat': Privremeno obustavljene transakcije u bankama u iznosu od 610.000 KM

Obje ponude uključuju stjecanje prava na evropski zaštitni znak Esprit Holdinga sa sjedištem u Hong Kongu. Kako bi se prava mogla ponuditi na pravno siguran način, već je sklopljen ugovor sa sjedištem društva, navodi se.

Jedan od koncepta ponuditelja predviđa naknadno ponovno pokretanje Esprita, a drugi nastavak poslovanja u znatno smanjenom opsegu. Ovisno o ishodu razgovora, uprava će sljedećih mjeseci biti prisiljena u potpunosti ili u velikoj mjeri zatvoriti operativne aktivnosti u njemačkim kompanijama Esprit, navodi se.

Poznati modni brend proglasio bankrot

Poznati modni brend proglasio bankrot

Najvažnije poslovnice u Njemačkoj

"Nažalost, moramo reći da sve zainteresovane strane nisu spremne preuzeti ovaj poduzetnički rizik, ili samo u vrlo ograničenoj mjeri, u još uvijek vrlo napetom tržišnom okruženju za modnu trgovinu”, rekao je menadžer za restrukturiranje Christian Gerloff. Uvijek je cilj sačuvati što više radnih mjesta.

Esprit je aktivan u oko 40 zemalja svijeta i ima sjedište u Ratingenu i Hong Kongu, pišu njemački mediji, a prenosi Fenix Magazin.

Njemačka je najvažnije tržište za grupu. Prema podacima tvrtke, postoji 57 poslovnica u cijeloj zemlji, a 124 u Evropi. Esprit Europe GmbH je matična komapnija za Esprit u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, skandinavskim zemljama, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Nabava i prodaja organizirana je u raznim evropskim podružnicama.

Modna grupa Esprit već se prijavila za postupak zaštitnog štita za nekoliko njemačkih kompanija 2020. Tada je u Njemačkoj zatvoreno oko 50 poslovnica i ukinuto oko 1.100 radnih mjesta, podsjećaju njemački mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije