Iskustva iz Njemačke donio u Čelinac i otvorio fabriku

Radiosarajevo.ba
Iskustva iz Njemačke donio u Čelinac i otvorio fabriku
Foto: Diaspora Invest / Radojko Stanković
MRD Engineering je mlada kompanija koja se bavi proizvodnjom mašinskih dijelova i nalazi se u Čelincu, gradiću u blizini Banja Luke.

Jedan od osnivača kompanije Radojko Stanković primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inostranstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u Bosni i Hercegovini, piše Diasporainvest.ba.

"Živim u Njemačkoj, pa sam dobar dio mjeseca u putu. Koristim svaki slobodan trenutak da dođem ovdje i pratim rad naše kompanije, a svakodnevno sam u kontaktu sa našim ljudima ovdje. Izazov je raditi na dvije strane, ali ne bih uložio da ne vjerujem da možemo napraviti posao. Prepreka je puno, treba nam kvalifikovana radna snaga, da biste ostvarili profitabilnost ne smiju nam se događati greške u proizvodnji, a i nedovoljna transportna povezanost nekad nas usporava. Međutim, cijenom se možemo nametnuti na zapadnim tržištima, a s tim je onda lakše prevazići početne prepreke. Prenoseći iskustva iz inostranstva osigurali smo i prepoznatljivost naše male kompanije po kvaliteti realizacije narudžbe", kaže Radojko.

Objasnio je da firma proizvodi mašinske dijelove kroz preciznu mehaniku i CNC mašine.

Dodaje da je firma postigla povjerenje kupaca i da se žele profilisati kao kompanija koja radi na maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji.

"Imamo savremenu opremu visokog kvaliteta. Nedavno smo nabavili i nove mašine. Sarađujemo sa USAID Projektom 'Diaspora Invest' koji će nas podržati u sufinansiranju nabavke mašina, te u edukaciji radnika. Izuzetno je važno za kompaniju koja raste da se kadrovi usavršavaju i da izgradimo tu jezgru tima koja može da iznese i najkompleksnije zadatke", napominje Radojko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije