Njemačka investicija: Počeli sa 4, sad imaju 160 radnika

Radiosarajevo.ba
Njemačka investicija: Počeli sa 4, sad imaju 160 radnika
Foto: Derventa Cafe / Pogoni firme Tehpro CNC
Od 2008. godine njemački “Tehpro CNC” kod Dervente proizvodi dijelove za robote koji provode završne radove u autoindustriji.

Počeli su od mini-fabrike sa četiri radnika u Ceranima, a danas, uz pogon u Osinji koji zapošljava 50, i još jedan u Derventi, imaju 160 ukupno zaposenih.

To je razvojni put njemačke firme “Tehpro CNC”, koja više od decenije u Derventi proizvodi dijelove za autoindustriju koju obilaze svijet.

Prilog televizije ATV iz Banja Luke o ovom preduzeću pogledajte od 19 minute i 15 sekunde:

“Mi proizvodimo pojedinačne dijelove za automatizacionu tehniku, za sve što ima veze sa robotima u autoindustriji. Proizvodimo 15.000 pojedinačnih unikatnih dijelova mjesečno i na kraju se oni isporučuju u cijeli svijet”, kaže za Biznis Klub ATV-a vlasnik Tehpro CNC-a Tomas Drittenpreis.

Kako prenosi portal Derventacafe, u ovoj firmi nema serijske proizvodnje, ali ni konkurencije u Europi.

Kupci sjede u Njemačkoj i Holandiji odakle derventski dijelovi dalje putuju na sve kontinente.

Posljednji projekat koji smo radili bio je za Nissan u Egiptu, a prije toga za novu fabriku koja se gradi u Vijetnamu. Naravno, dijelovi isto tako odlaze i u Južnu i Sjevernu Ameriku i Sjevernu Aziju”, kaže suvlasnica preduzeća Veronika Drittenpreis i dodaje da se njihovi proizvodi nalaze po gotovo čitavom svijetu.

Mašine na kojima radnici rade su vrijedne desetine do stotine hiljade eura. Radi se u dvije smjene, po osam sati.

Eldin Mujanović školovao se za obradu metala, a nakon odrađene prakse u ovom preduzeću, dobio je stalni posao kao operater CNC mašine.

“Ovdje sam već treću godinu, a nakon godinu dana prakse, odmah sam počeo raditi. Završio sam kompletnu obuku u firmi i u budućnosti i dalje želim ovdje da ostanem. Moj zadatak je da proizvedem mnogo dijelova, da mjere budu dobre i sve što se tiče tog posla, te da obučim još mnogo radnika”, kaže Mujanović.

Proizvodnja je organizovana u nekoliko koraka. U jednu prostoriju stižu porudžbe, prosljeđuju se u narednu, gdje inženjeri rade projekte, a onda u sektor koji proizvodi dijelove.

“Radim već drugi mjesec i ja sam zadovoljna, mislila sam da je malo teže, ali nije teško, ko hoće može” kaže Jelena Stanić, jedna od zaposlenih radnica.

Dobrog radnika nema bez obuke, ali dobra stvar je što su vrijedni, kaže njemački investitor.

Plate su iznad prosjeka, zbog čega nemaju problem sa odlaskom radnika, a kažu jedan se nedavno vratio iz Slovenije.

Godišnji rast proizvodnje je kažu više od 20 procenata. Za 4 godine će sve da se udupla, pa im ponestaje mjesta za proizvodnju. U Derventi ostaju i prave planove kako dalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije