Google krenuo u izjednačavanje plaća pa shvatio da muškarce plaća manje

Radiosarajevo.ba
Google krenuo u izjednačavanje plaća pa shvatio da muškarce plaća manje
Arhiva/Ilustracija / Google

Kako bi se pozabavio problemom jednakosti plaća za žene i pripadnike manjina, Google je nedavno proveo interno istraživanje.

Ali došli su do rezultata koje vjerojatno nitko nije očekivao - muškarci su bili plaćeni manje od žena za sličan rad.

Google inače provodi ovakvu analizu svake godine otkad su 2017. tri bivše zaposlenice podigle tužbu protiv ovog internetskog diva zbog navodne sistemske diskriminacije koja se manifestira nižim plaćama za žene nego za muškarce s istim kvalifikacijama.

Najnovija studija otkrila je da su neki softverski inženjeri u Googleu manje plaćeni od svojih kolegica koje rade sličan posao. Kompanija je u saopćenju na svom blogu, pod naslovom „Kako bismo osigurali da plaćamo pošteno i jednako“, otkrila kako je u posljednjoj studiji analizirala plaće 91 posto zaposlenika, što je najveći postotak dosad, i u skladu s rezultatima o nejednakosti povećala plaće za 10.677 zaposlenika, u iznosu od ukupno 9,7 miliona dolara. Riječ je o statističkoj analizi kojom se „traže neobjašnjene razlike u ukupnoj kompenzaciji (plaća, bonus i dionice) za različite demografske grupe“.

Usporedbe radi, 2017. su povećali plaće za samo 228 zaposlenika i to u iznosu od samo 270 huljada dolara.

Iako Googleova vodeća analitičarka za jednakost plaća i analitiku zaposlenika Lauren Barbato u ovom saopćenju ne navodi koliki je postotak muških zaposlenika koji su dobili povišicu, objasnila je da je analiza za prošlu godinu uključila prethodno zanemarenu grupu softverskih inženjera nižeg ranga te da je utvrđeno kako unutar nje muškarci „dobivaju manje diskrecijskih sredstava od žena“.

Ipak, kako piše CNBC, Googleova studija ograničena je na jedan određeni vid jednakosti plaća i ne uzima u obzir faktore poput takozvanog „levelinga“ kojim se utvrđuje jesu li novi zaposlenici u kompaniji plaćeni adekvatno.

Barbato je, međutim, odgovorila i na tu primjedbu u saopćenju:

„Naša analiza pravičnosti plaća osigurava da kompenzacija bude pravedna za zaposlenike na istom poslu, na istom nivou, lokaciji i učinku. Ali znamo da je to samo dio priče. Jer leveling, ocjena učinka i promaknuće također utječu na plaću, ove godine poduzimamo sveobuhvatnu reviziju ovih procesa kako bismo osigurali da su ishodi pošteni i jednaki za sve zaposlenike“, pojasnila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije