Ovo nam Google i Facebook pripremaju u bliskoj budućnosti

Radiosarajevo.ba
Ovo nam Google i Facebook pripremaju u bliskoj budućnosti
Arhiv / Mark Zuckerberg
Po završetku tehnološke tranzicije sa desktop računara na mobilne platforme, najpoznatije tehnološke kompanije Facebook i Google, spremaju još jednu, novu tranziciju. Ovog puta riječ je o svijetu vještačke inteligencije i virtuelne stvarnosti.

Iako su korijenski interesi ove dvije kompanije različiti, budući da je Google najuspješniji internet pretraživač, a Facebook apsolutni vladar društvenih mreža, obje ove kompanije imaju slične planove za budućnost i njihova tržišta uskoro bi mogla postati ista ili barem veoma slična. Kako piše Hrvoje Jurman za portal Dnevnik.hr, Facebook i Google će u narednih deset godina biti platforme na kojima će se odvijati rat za budućnost tehnologije

Kao što je poznato, Mark Zuckerberg je prije pola godine objavio plan za sljedeću deceniju Facebooka, prema kojem će cijeli svijet biti povezan, ljudi će razgovarati s računarima s vještačkom inteligencijom kao što danas pričaju međusobno, a naočale za virtuelnu stvarnost koristiće podjednako često kao pametne telefone.

Također, na nedavnoj Googleovoj konferenciji na kojoj se najviše govorilo o Pixel pametnim telefonima, predstavnici ove kompanije stavili su veliki naglasak na vještačku inteligenciju i virtuelnu stvarnost, što su tržišta kojima želi da dominira i direktor Facebooka.

Facebook i Google su trenutno najveći konkurenti na tržištu online videa – Googleov YouTube je najpopularniji online video servis na svijetu, ali u posljednje vrijeme sve su popularniji video-snimci na Facebooku. No, najveće bitke ove dvije kompanije očekuju nas u bliskoj budućnosti kada će virtuelna stvarnost i vještačka inteligencija kada će korisnici imati prilike da biraju da li će Google ili Facebook preuzeti njihove digitalne mašine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije