Dobit BH Telecoma u 2021. godini za 48,5 posto veća u odnosu na plan

2
A. S.
Dobit BH Telecoma u 2021. godini za 48,5 posto veća u odnosu na plan
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za novinare BH Telecoma

Prethodna godina bila je izuzetno uspješna za kompaniju BH Telecom.

Tim povodom su danas na godišnjoj konferenciji za medije predstavljeni rezultati najvećeg telekom operatera u BiH, kao i najznačajnije poslovne aktivnosti koje su obilježile poslovanje kompanije u prethodnom periodu.

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je bio gost današnje konferencije, tom prilikom je naglasio kako su protekle dvije godine zbog posljedica pandemije bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopće društvenom planu, ali da je BH Telecom uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovornom kompanijom.

Objavljen snimak pljačke u Sarajevu: Vlasnik objekta nudi 1.000 KM za informacije o lopovima

Objavljen snimak pljačke u Sarajevu: Vlasnik objekta nudi 1.000 KM za informacije o lopovima

"Ova kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru s Vladom FBiH izdvojen je nza kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u budžet Federacije BiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom sa menadžmentom društva", poručio je, između ostalog, Novalić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić rekao je kako su postignuti finansijski rezultati impresivni, i da svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje već godinama značajno doprinose budžetu FBiH.

S konferencije za novinare BH Telecoma - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S konferencije za novinare BH Telecoma

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman predstavio je najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja koje je kompanija ostvarila u 2021. godini.

"Ukupni prihodi su ostvareni u iznosu od 471,6 miliona KM, što je više za 14,5 miliona, ili za 3% u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM, ili za 0,23% više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi su ostvareniu iznosu od 401,5 miliona KM i manji su za 3,6 miliona KM, ili za 1% u odnosu na prethodnu godinu.

Ostvarena bruto dobit za 2021. godinu je veća za 48,5% u odnosu na planirano, i iznosi 70,1 milion KM, odnosno veća je za 18,1 milion KM. Što se tiče korisničke baze, bilježimo povećanje broja prepaid korisnika za 77.468, povećan je broj postpaid korisnika za 33.344, i Moja TV baza je veća za 6.522 novih korisnika, čime smo dostigli broj do 210.000 korisnika Moja TV usluge", rekao je Kahriman.

S konferencije za novinare BH Telecoma - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: S konferencije za novinare BH Telecoma

Predstavnicima medija je tokom press konferencije demonstriran prvi smart poligon u BiH, a koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platforme BH Telecoma.

Naime, smart poligon je skup lot usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

Kako je istaknuto tokom demonstracije, pametna rješenja koja nudi BH Telecom u cijelosti su zaštićena svim sigurnosnim standardima, dostupna na području cijele FBiH, te poslovno koncipirana tako da BH Telecom stoji iza održavanja eksploatacije istih dugo godimna nakon prve implementacije. Usluge ne zahtjevaju značajne investicije već se plaćaju u skladu s korištenjem, a BH Telecom brine o ugovaranju, i integraciji i održavanju cijelog rješenja. Pored suštinske tehnološke inteligencije na BH Smart Lab platformi, ova rješenja su primjenjiva i za institucije, i pravne subjekte koji upravljaju infrastrukturom, ali i za krajnje korisnike.

Zaključeno je kako je namjera da BH Telecom bude ključni partner, da u nekim projektima bude nosilac konzorcijuma, a u nekim strateški partner za implementaciju projekata i rješenja koja će dati snažan doprinos izgradnji digitalnog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije