BiH / BBI VIP Business Club u Tešnju: Izražen privredni potencijal tešanjske regije

15. 02. 2019. u 14:22:00 Promotivni tekst

Shares: 8

Metaloprerada, poljoprivreda, prehrambena industrija i IT kao glavne razvojne grane šire regije Tešnja, bila je tema današnjeg Okruglog stola održanog u Tešnju.

Cilj skupa, osim definisanja potencijala rasta i razvoja jeste i identificiranje profila poslovnih partnera i investitora, kako bi se uz pomoć BBI VIP Business Cluba ostvarila nova poslovna partnerstva koja u konačnici mogu dovesti do razvoja tržišta i pružiti nove poslovne prilike privrednicima iz pomenutih oblasti.

Rukovodilac Podružnice Bosna Bank International Tešanj Zlatko Aličić, u uvodnom govoru istakao je važnost razmjene informacija među privrednicima s ciljem pronalaska rješenja za unapređenje poslovanja.

„Tešanj je jedan od najperspektivnijih privrednih regija u Bosni i Hercegovini. BBI Banka želi dodatno podsticati ovaj potencijal i kroz BBI VIP Business Club i Sarajevo Business Forum ponuditi privrednicima jaku platformu za njihov stalni rast i razvoj“, dodao je Aličić.

O potencijalima Tešnja i tešanjske regije u privredi Bosne i Hercegovine govorio je direktor Agencije za razvoj Općine Tešanj Ismar Alagić.

„Tešanj je već duže vrijeme izvozno orijentisan, s kontinuiranim rastom izvoza od 2010. godine. Tokom 2018. godine s teritorije općine Tešanj izvezena je roba u vrijedosti od 436 miliona KM u više od 60 zemalja svijeta. Veliki udio u tome zauzima roba iz metaloprerađivačke industrije, ali je važno istaći da se povećava i izvoz prehrambenih proizvoda”, istakao je Alagić.

Direktor sektora industrije Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević, obratio se prisutnima s temom „Trendovi rasta u metalopreradi“.

„Metaloprerađivački sektor je i dalje vodeći sektor u regionu. Osim pomenutog rasta izvoza, bilježi i rast zasposlenih iz godine u godinu. Od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH, 6 posto čine zaposleni iz metaloprerađivačke industrije. Stručnog osoblja ne manjka, te predviđamo nastavak trenda rasta i u budućnosti“, kazao je Mališević.

Ovaj događaj je još jedna u nizu pripremnih aktivnosti jubilarne, 10. međunarodne investicijske konferencijeSarajevo Business Forum 2019“ koja je zakazana za april u glavnom gradu BiH.

NEMA KOMENTARA