BBI banka obezbijedila više od milion KM za stipendiranje djece bez roditelja

Radiosarajevo.ba
BBI banka obezbijedila više od milion KM za stipendiranje djece bez roditelja

Bosna Bank International (BBI) iz sredstava Fonda Sheikh Saleh Kamel i za 2015./2016. školsku/akademsku godinu osigurala je sredstva za stipendiranje 500 učenika i studenata, državljana BiH, na školskim i visokoškolskim ustanovama na teritoriji cijele BiH.

Iz Fonda Sheikh Saleh Kamel, koji je osnovan na inicijativu BBI-ja i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg Al-Baraka finansijske i poslovne grupacije, za 500 stipendista osigurana su sredstva u iznosu 600.000 američkih dolara (1.050.786.KM) za ovu školsku/akademsku godinu.        

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, ocjenjujući uspjeh, te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

Iz Fonda Sheikh Saleh Kamel već petu godinu zaredom za 500 stipendista isplaćuje se 600.000 američkih dolara godišnje, odnosno mjesečni iznosu od 100 američkih dolara u protuvrijednosti KM.  Kao društveno odgovorna banka BBI od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući im stipendije i pozajmice, i to u kontinuitetu prethodnih 13 godina.

Kako bi učenici i studenti iz cijele BiH bili ravnopravno zastupljeni podjela stipendija bit će organizirana u pet regija po 100 stipendija.

Konkurs za dodjelu prvih sto stipendija za region “1” –  region sjeverne BiH otvoren je do 20. aprila ove godine. Region „1“ obuhvaća teritoriju Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica te Distrikt Brčko.

Kandidati zainteresirani za učešće na konkursu trebaju dostaviti konkursnoj Komisiji s naznakom “Konkurs za stipendije iz Fonda Sheikh Saleh Kamel – Region 1 – sjeverna BiH” lično predajom u prostorijama filijala/poslovnica BBI u Tuzli, Brčkom, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Kalesiji, Bratuncu ili Živinicama zahtjev i potrebne dokumente.

Konkurs za prijavu za stipendije objavljen je na stranici BBI banke i u dnevnim novinama, a odluku o tome ko će dobiti stipendiju donijet će Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije