Aluminij počinje proizvodnju: Prvi radnici bi na posao mogli u avgustu

Fena
Aluminij počinje proizvodnju: Prvi radnici bi na posao mogli u avgustu
Foto: Bljesak.info / Radnici ponovo pred kapijom Aluminija

Uprkos pandemiji novog soja koronavirusa, plan aktivnosti na revitalizaciji proizvodnje u mostarskom Aluminiju ide planiranom dinamikom.

Prema najavama iz Abraham grupe, koja je u aprilu ove godine u najam uzela Aluminijeve pogone, novoutemeljena kompanija Aluminij Industries dijelu bivših radnika mogla bi otvoriti svoja vrata u avgustu.

"Opredijeljeni smo da počnemo s proizvodnjom ove godine, kako je to i predviđeno ugovorom o zakupu Aluminijevih pogona. O tačnim datumima teško je govoriti zbog situacije izazvane COVID-19, ali naš plan je da u avgustu počnemo s čišćenjem pogona ljevaonice", kazali su za Fenu iz Abraham grupe.

Tako bi se, ako sve bude teklo po planu, prvi radnici u Aluminij mogli vratiti već u avgustu, a druga grupa radnika počela bi raditi u oktobru.

Trenutno se procjenjuje šteta izazvana gašenjem proizvodnje prošle godine.

Iz Abraham grupe kažu kako se radi o zahtjevnom procesu koji podrazumijeva i značajna ulaganja. Abraham grupa okupila je menadžerski tim, a plan je da on dođe u Mostar čim to bude moguće.

"U timu su izraelski menadžeri i kineski inženjeri, i oni već intenzivno rade s lokalnim timom na izradi petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa unaprjeđenje ljevaonice i podizanje njezinog kapaciteta na 120.000 tona godišnje", naveli su iz Abraham grupe.

Također, rade s kineskim partnerom NFC-om na projektu linije finalnih proizvoda koja bi trebala osigurati veće prihode za Aluminij Industries, kao i veći broj radnih mjesta.

"Vjerujemo kako će naš tim mostarski Aluminij preobraziti u kompaniju koja će se ravnopravno moći nositi sa svjetskom konkurencijom u aluminijskoj industriji", stava su u Abraham grupi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije