BiH / Aluminij Mostar: Vlada FBiH zadovoljna sporazumom, mali dioničari najavljuju tužbu

06. 04. 2020. u 14:30:00 Fena

Shares: 43

Skupština dioničara Aluminija d.d. Mostar na vanrednoj je sjednici prihvatila ponudu kinesko-izraelske Abraham grupe o najmu pogona mostarske tvrtke.

Ponovno pokretanje proizvodnje odvijat će se u etapama, a planirano je da se prvo krene s pogonom ljevaonice gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

"Odradili smo prvu trećinu posla, a vjerujem da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja. Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme", izjavio je nakon sjednice skupštine predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Ponudu Abraham grupe na skupštini dioničara podržala je i Vlada Federacije BiH, čiji je opunomoćenik Stipo Buljan izjavio kako se nada da će sve strane ispoštovati postignuti sporazum i da će se proizvodnja pokrenuti što je prije moguće.

"Nadam se da će obje strane ispoštovati ono što je potpisano. Važno je da se provjere svi aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste", kazao je Buljan.

Predstavnik malih dioničara Zlatko Topić glasao je protiv ponuđenog sporazuma. Po njegovim riječima, Aluminij je ovim činom poklonjen lobijima, a država je izgubila pola milijarde maraka.Najavio je i podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

NEMA KOMENTARA