15. Omladinski Filmski Festival predstavio program: 59 filmova, šest lokacija i tri koncerta

0
Promotivni tekst
15. Omladinski Filmski Festival predstavio program: 59 filmova, šest lokacija i tri koncerta
Foto: Saopćenje / Press konferencija - 15 OFF

Na press konferenciji 15. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, održanoj u četvrtak, 6. jula, u Goethe Institutu u Sarajevu predstavljen je kompletan program festivala te svi detalji i gosti koji nas očekuju od 18. do 22. jula.

Na samom uvodu, direktor Festivala Kenan Musić izjavio je kako je ovo najspektakularnije i najveće izdanje OFF-a do sada, sa najvećim brojem premijera te novim programima, koji će zasigurno privući veći broj ljubitelja filma.

"Ovo je godina kojom treba da se ponosimo više nego i jednom drugom. Petnaesto izdanje festivala i mali jubilej zaista moraju biti najbolji do sada i zaista smo se cijelu godinu trudili i naporno radili da Sarajevo osvjetla obraz grada filma i filmskih festivala. Imamo impozantan broj filmova, gostiju, popratnih programa i tri muzička spektakla", rekao je Musić obraćajući se medijima.

Najavljeno je kako će ovogodišnji OFF prikazati 59 filmova na šest festivalskih lokacija, i to besplatne projekcije dugometražnih filmova iz tri selekcije u sklopu Ilidža Open Air na ljetnoj pozornici te Vils Summer Screen u kinu između muzeja.

Pored toga, najavljen je i sjajan program dugometražnog filma u sklopu otvorenog kina Poli Open Air Gimnazijska te projekcije takmičarskih kratkih filmova u sklopu Pozorišta mladih.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala, na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nastupit će Kiril Džajkovski koji će spektakularnim nastupm označiti početak ovogodišnjeg Festivala.

Press konferencija - 15 OFF
Foto: Saopćenje: Press konferencija - 15 OFF Kenan Musić

Kao i prethodne godine, OFF će i ove godine ugostiti nekoliko teen glumačkih zvijezda iz Evrope, a direktor Musić je na press konferenciji potvrdio neka imena:

"Pored Mihajla Veruovića Voyage-a i Anite Ognjanović, kojima ćemo u sklopu otvaranja Festivala na Ilidži uručiti nagrade za najbolji gulmački duo, festival će ove godine ugostiti i dvije talijanske Netflix zvijezde kojima će biti uručene posebne nagrade. Riječ je o Mattia Carranu te još jednom mladom glumcu čije ime će OFF objaviti u danima koji su ispred nas. Pored toga, OFF će ove godine ugostiti preko 200 stranih mladih autora, glumica i glumaca i specijalnih gostiju", dodao je Musić

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić je napomenuo značaj ulaganja OFF-a u promociju turizma u Kantonu Sarajevo te razloge podrške Visit Sarajeva-a OFF-u.

Telemach BH, generalni sponzor Omladinskog Film Festivala: Obezbijeđen i poklon korisnicima

Telemach BH, generalni sponzor Omladinskog Film Festivala: Obezbijeđen i poklon korisnicima

"15. Telemach Omladinski Film Festival Sarjevo je među top pet događaja ovog ljeta u Sarajevu i mi u Turističkoj zajednici značajno podržavamo festival ove godine. Pored toga, OFF je zaista izrastao u Festival koji itekako od značaja za turizam i mi ćemo našu podršku nastaviti, koja će, siguran sam, biti od velikog značaja za dalji razvoj Festivala", rekao je Fazlagić.

Press konferenciji su prisustvovali i načelnici Općina Ilidža i Novo Sarajevo, koji OFF podržavaju značajnim finansijskim sredstvima i zbog čije su podrške otvorena kina na Ilidži i na Vilsonovom besplatna. No, za ulaz na kino potrebno je preuzeti besplatne karte on-line ili pred projekciju, u zavinosti od raspoloživosti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je istakao kako je OFF prošle godine pokazao da je ozbiljan partner u nastojanjima Općine da promoviše i organizuje filmske, muzičke i druge kulturne događaje.

"OFF je Festival koji je prošle godine u sklopu Vils Summer Screen-a prikazao pet vrhunskih filmova. Ovo je najposjećenije kino festivala sa sjajnim naslovima i siguran sam da će tako biti i ove godine. Za kraj Festivala spremili smo koncert Letu štuke čime će se zatvoriti 15. OFF", poručio je Tanović.

Press konferencija - 15 OFF
Foto: Saopćenje: Press konferencija - 15 OFF Hasan Tanović

Ovogodišnji OFF priprema i svoj festivalski trg sa nizom događaja na platou ispred Pozorišta mladih te mnoštvom aktivnosti na svim lokacijama. Posljednju noć Festivala, nakon dodjele nagrada u sklopu Vils Summer Screen biće održan i koncert kultnih Letu štuka koji će publiku zabavaljati do ponoći, kada će početi zvanični after party Festivala u Domu mladih.

Načelnik Općine Ilidža je kazao kako je partnerstvo sa OFF-om ove godine dobar početak za razvoj kulture i filmske umjetnosti na području Općine Ilidža, te da će svi posjetioci uživati u filmskim naslovima koji su posebno selektovani i pripremljeni za Ilidža Open Air, namijenjeni svim generacijama.

Filmski klasici u izvedbi Sarajevske filharmonije večeras u Narodnom pozorištu

Filmski klasici u izvedbi Sarajevske filharmonije večeras u Narodnom pozorištu

"Drago mi je što Omladinski Film Festival Sarajevo ove godine dolazi i na Ilidžu. Ovo je prva godina, i ostaje nam da vidimo kako za ubuduće unaprijediti ovaj program, ali siguran sam da će i ova godina biti sjajan početak ove lijepe priče", dodao je Muzur.

On-line ulaznice za kupiti i preuzimanje besplatnih ulaznica moguće je od danas, 6. jula na tickets.omladinski.ba, dok će Box office biti otvoren od 17. jula svaki dan od 11 do 20 sati na trgu ispred Pozorišta mladih.

OFF će u idućih 15 dana predstaviti ostale specijalne goste Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije