Završen 4. Ekonomski forum BiH: Politike održivog razvoja prevazilaze granice države

Radiosarajevo.ba
Završen 4. Ekonomski forum BiH: Politike održivog razvoja prevazilaze granice države
Foto: Radiosarajevo.ba / Ekonomski forum 2020 u Sarajevu

Završen je četvrti po redu Ekonomski forum Bosne i Hercegovine u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo.

Fokus ovogodišnjeg Foruma bio je i kreiranje pretpostavki za razvoj regionalne mreže za promociju ciljeva samoodrživog razvoja kao dijela globalne mreže.

Tema prve panel sesije, koju je moderirao Zlatko Lagumdžija, bila je stanje u zemljama regije i šta zajedno ove države mogu učiniti s ciljem unapređenja ekonomskog i poslovnog ambijenta.

Panelisti su predstavnici inicijative Western Balkans 2030, Filip Vujanović, predsjednik i premijer Crne Gore (2013.-2018.); Mirko Cvetković, premijer Srbije (2008.-2012.); Fadil Novalić, aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine i dr. Jeffrey Sachs, specijalni savjetnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ciljeve samoodrživog razvoja.

Putem linka, učesnicima se obratio dr. Jeffrey Sachs koji je istakao da politike i aktivnosti održivog razvoja trebaju biti organizovane na nivou koji prevazilazi jednu državu.

Svoje izlaganje dr. Sachs je zaključio mišljenjem da je za ispunjenje ciljeva održivog razvoja potrebna kooperacija svih zemalja i regija koja treba da bude zajednička i efektivna.

Zaključak prve panel sesije je da je potrebno obezbjediti odgovarajuću edukaciju, pripremiti zdravstvenu zaštitu za nove bolesti koje se javalju širom svijeta, početi koristiti samo izvore obnovljive energije koja je bez ugljena, održavanje prirode i briga o prirodi i životinjama, kao i održavanje gradova čistim i prijatnim za život.

Generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža je moderirao drugu sesiju u kojoj se razgovaralo o značaju digitalnog razvoja i budućnosti digitale na području regije Zapadnog Balkana, s osvrtom na bankarski sektor.

Panelisti druge sesije su bili predstavnici banaka i IT sektora u BiH i Hrvatskoj: Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH; Boško Mekinjić iz Upravnog odbora Udruženja banaka BiH; Dino Ibrahimović, predstavnik kompanije Infobip; Martina Drvar, viceguvernerka Hrvatske narodne banke; Mersed Čamdžić, direktor kompanije Mistral te Amina Karić, dopredsjednik operacija kompanije Authority Partners.

U okviru druge sesije je istaknuta statistika međunarodnog istraživanja PWC-a gdje čak 86 odsto generalnih direktora smatra i stavlja digitalnu transfomaciju na prvo mjesto svojih prioriteta, dok se za ostalih 14 odsto smatra da će otpasti putem i neće dočekati sljedeću analizu.

Inače, jedan od medijskih pokrovitelja Ekonomskog foruma BiH je portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije