Za Hrvatsku, Crnu Goru i BiH za projekte prekogranične saradnje 67 miliona eura

Anadolija
Za Hrvatsku, Crnu Goru i BiH za projekte prekogranične saradnje 67 miliona eura
Iz fondova EU za projekte prekogranične saradnje za Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu obezbijeđeno je 67 miliona eura. Novac je opredijeljen za period 2014-2020.

U Podgorici je danas tim povodom održana svečana konferencija, kojom se obilježava početak sprovođenja projekata izabranih za finansiranje u okviru prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za ove tri države. 

Kako je saopšteno, u odnosu na period 2007-2013, ovoga puta obezbijeđeno je mnogo više novca, što se poklapa sa približavanjem Crne Gore i BiH članstvu u EU. 

Ministar za evropske poslove Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović kazao je da je riječ o trilateralnom programu između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao jednom prirodnom nastavku projekata iz perioda 2007-2013. 

„U periodu 2007-2013 smo imali na raspolaganju oko 15 miliona eura. Ovdje se pokazuje da rastu sredstva kako se približavate članstvu u EU. Danas govorimo o trilateralnom programu koji iznosi 67,2 miliona eura. Četiri prioritetne oblasti kroz koje se moglo aplicirati za ovaj program su ključne i kompatabilne su sa razvojem naših zemalja. To su pitanja socijalne i zdravstvene zaštite, zaštita životne sredine, turizam i kulturno-prirodna baština i konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja“, kazao je Pejović. 

Istakao je da je u ovom programu u Crnoj Gori učestvovalo deset opština, u Hrvatskoj 12 županija, i u BiH 109 općina i Distrikt Brčko. 

Ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, poručila je da ono što obilježava ovaj finansijski program jeste deset puta više novca nego u prethodnom periodu. 

„Ovaj program trilateralne saradnje je za Hrvatsku izazov. Kao članicu EU, za nas je ova saradnja veoma važna. Naš zajednički cilj jeste smanjivanje razlika između gradova, regija i oblasti“, kazala je Žalac. 

Pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zara Halilović, vjeruje da nema boljeg primjera regionalne saradnje, nego što su ovakvi programi. 

„Dobra okolnost jeste da je Hrvatska zemlja članica EU i mi smo bogatiji korisnici ovih fondova. Ne mislim samo na količinu novca, već i na kvalitet u način na koji ćemo realizovati projekte“, kazala je Halilović. 

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav poručio je da će EU nastaviti da podržava napore u daljem procesu prekogranične saradnje. 

„Imat ćemo 20 izvanrednih projekata koji će poboljšati živote, od Zagreba, preko Bijeljine do Ulcinja“, istakao je Orav. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije