Poreska uprava na račun javnih prihoda prikupila milijardu i 150 miliona KM

Fena
Poreska uprava na račun javnih prihoda prikupila milijardu i 150 miliona KM
Foto: Arhiv / Ilustracija
Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila milijardu i 150 miliona KM, što je za 83 miliona maraka ili osam posto više u odnosu na prvih šest mjeseci 2016.

"Podaci za prvu polovinu ove godine ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate od početka 2017. Zasluge za takve pozitivne pokazatelje se mogu pripisati automatizaciji naplate javnih prihoda u Poreskoj upravi RS, odnosno implementaciji Integrisanog informacionog sistema, kao i stalnim aktivnostima koje ova institucija preduzima u okviru svoje nadležnosti, a koje su usmjerene prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu", tvrde iz Poreske uprave RS-a.

Kada su u pitanju direktni porezi, u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu od 252,2 miliona maraka, što je za 16,9 miliona KM ili sedam posto više nego u prvoj polovini 2016. godine.

Najveći rast kod direktnih poreza ostvaren je kod poreza na dohodak, koji je prikupljen u iznosu od 115,4 miliona KM ili za 9,4 miliona maraka više.

Takođe, značajan rast je ostvaren i kod prihoda od poreza na dobit, kojih je prikupljeno za četiri miliona KM više. Pored toga, u prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen je i osjetan rast prihoda od poreza na nepokretnosti, kojih je prikupljeno nešto više od 11 miliona KM, a što je za 3,2 miliona KM ili 41 posto više nego u prvoj polovini prošle godine.

Doprinosi su u prvoj polovini godine naplaćeni u iznosu od 700 miliona maraka, što je za 44,5 miliona KM ili sedam procenata više nego u uporednom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije