Volkswagen odlučio gdje će graditi tvornicu vrijednu 1,3 milijarde eura

Radiosarajevo.ba
Volkswagen odlučio gdje će graditi tvornicu vrijednu 1,3 milijarde eura
SHZ.de / Volkswagen

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je donio odluku gdje će graditi novu tvornicu.

Tvornica bi se trebala graditi u Turskoj. Ako se ne bude gradila u Turskoj, onda je Nijemci uopće neće graditi, piše Jutarnji list.

Da li će ova zemlja biti mjesto proizvodnje Volkswagena, o tome će čelnici ove kompanije konačno odlučiti u februaru sljedeće godine.

Za Jutarnji list je to pokazatelj da, kako su istakli, u vodu padaju najave hrvatskog ministra privrede Darka Horvata od prije mjesec dana da će se ova zemlja boriti da Volkswagen gradi tvornicu baš u ovoj državi.

Prema pisanju ovog dnevnog lista, iako je riječ o privatnoj kompaniji, Horvat je najavljivao da će o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prilikom njene posjete Zagrebu.

U Turskoj bi trebalo biti investirano 1,3 milijarde eura (više od 2,6 milijardi maraka). Tu će se proizvoditi posljednje generacije Volkswagen Passata i Škode Superb.

Tokom turske vojne intervencije u Siriji, kompanija je prolongirala realizaciju odluke do kraja ove godine.

To je bio razlog da se vlasti Srbije, Bugarske i Rumunije nadaju da će Nijemci investiciju preusmjeriti u njihovu državu.

Bila je zainteresovana i Hrvatska.

Ako se ne izgradi fabrika u Turskoj, izgledno je da će se Passat i Superb nastaviti proizvoditi u Bratislavi. Trenutno se sklapaju u češkom Kvasiniju, podsjeća Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije