Zbog Sirije propao ugovoreni posao: VW odustao od investicije u Turskoj

Radiosarajevo.ba
Zbog Sirije propao ugovoreni posao: VW odustao od investicije u Turskoj
WAZ / Volkswagen

Premijer Donje Saksonije i značajan akcionar u Volkswagenu Stephan Weil je u razgovoru za njemački list Spiegel poručio da ova kompanija uopće ne razmatra gradnju tvornice u Turskoj, piše portal AutoRepublika.

U svojoj izjavi je ukazao na mogući razlog zašto ovaj proizvođač motornih vozila neće investirati u blizini Izmira.

"Slike koje vidimo iz sjeverne Sirije su grozne. Ma ne mogu ni da zamislim da bi Volkswagen mogao da investira milijarde eura u Tursku, posebno ne pod ovakvim okolnostima", istakao je Weil.

Tvrdi da su istog mišljenja i druge osobe koje donose najznačajnije odluke u Volkswagenu.

Kako navodi AutoRepublika, ovo ne znači da je njemački automobilski gigant odustao od gradnje tvornice, već da je prolongirao konačnu odluku gdje će se graditi.

Do sada je najizglednije bilo da će upravo u Turskoj biti novi proizvodni pogoni. Razmatrana je mogućnost da oni budu u Srbiji ili Bugarskoj.

Weil je ukazao da bi Nadzorni odbor kompanije za mjesec dana trebao donijeti konačnu odluku gdje će Volkswagen imati postrojenje.

Američki poslovni magazin Bloomberg je naveo da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan svojim stranačkim kolegama poručio da koriste Passate umjesto Audije kao službeno prijevozno sredstvo.

Erdogan poručio stranačkim kolegama: Od sada koristite samo Passate

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije