Erdogan poručio stranačkim kolegama: Od sada koristite samo Passate

Radiosarajevo.ba
Erdogan poručio stranačkim kolegama: Od sada koristite samo Passate
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naložio je dužnosnicima da u buduće voze Volkswagen Passat. Desilo se to nakon što njemački proizvođač  automobila odlučio da novu veliku tvornicu napravi u Turskoj, piše američki poslovni list Bloomberg.

Obraćajući se stranačkim kolegama 1. oktobra, Erdogan je poručio da počnu koristiti Passate nakon što istekne trenutni ugovor o najmu vozila - tvrde izvori koji su željeli ostati anonimni.

Za očekivati je da će na početku biti nabavljeno 19 navedenih automobila za potrebe članove vladajuće Stranke pravde i razvoja na čijem je čelu Erdogan. Nije isključeno da takva vozila počnu koristiti hiljade drugih stranačkih dužnosnika.

Navodna Erdoganova odluka desila se nakon što je Volkswagen odlučio investirati 1,3 milijarde eura (skoro 2,6 milijardi maraka) u novu tvornicu u Turskoj. Planirani proizvodni kapacitet je 300.000 jedinica godišnje, a među njima  će biti i Passati.

Visokorangirani članovi Stranke pravde i razvoja trenutno koriste Audije, koje također proizvodi Volkswagen grupacija. Ugovori o najmu tih automobila istječu za dva mjeseca.

Opozicioni političar Gursel Tekin tvrdi da su državne institucije u 2018. godini imale 110.000 vozila, navodi turski list Sozcu. Vlada je potrošila 94 miliona dolara (više od 162 miliona maraka) na najam automobila, dodaje Tekin, piše Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije