Probna vožnja: Talgo vagoni iz Zenice prema Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Probna vožnja: Talgo vagoni iz Zenice prema Sarajevu
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) organizirale su probnu vožnju talgo vagona na relaciji Sarajevo - Zenica.

"Pripreme za puštanje talgo vagona u promet su u završnoj fazi. To je ujedno kraj spekulacijama da ove kompozicije ne mogu saobraćati na prugama u BiH. U skladu s odredbama Zakona o bezbjednosti željezničkog saobraćaja nužno je izvršiti probne vožnje koje će pokazati da su stvoreni svi tehnički preduvjeti za sigurno odvijanje putničkog saobraćaja", izjavio je Feni savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH Samir Kadrić.

Po okončanju testnih vožnji, kako je dodao, očekuje se i uvođenje redovnih željezničkih putničkih linija na relaciji Sarajevo - Doboj, a u toku su pregovori i za uvođenje tih vozova na međunarodnoj liniji Sarajevo - Zagreb.

Kadrić je naveo da će se, nakon okončanja remonta pruge na dijelu Bradina, talgo garniture naći i na tzv. južnoj pruzi, od Sarajeva preko Mostara do državne granice.

Uvođenjem talgo garnitura, kako je naveo, Željeznice FBiH imaju namjeru vratiti povjerenje putnika u korištenje željezničkog saobraćaja imajući u vidu da je to najekonomičniji i najisplativiji vid saobraćaja.

"Udobnost koja se nudi prije svega mladima, poslovnim ljudima i drugima, vjerujemo da će imati efekta i da će u budućnosti naši putnički kapaciteti biti osavremenjeni ovim garniturama, te spojiti Sarajevo sa ostalim gradovima u zemlji, a očekujemo da će to u budućnosti biti i prema evropskim destinacijama", dodao je Kadrić. 

Talgo garniture kupljene su putem robnog kredita od Vlade Španije 2006. godine, a u Bosnu i Hercegovinu su isporučene 2010. godine. 

Mi smo dočekali voz u Zenici i snimili iz zraka njegov povratak u Sarajevo, pogledajte video: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije