Svečano otvoren 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Svečano otvoren 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru
Foto: Radiosarajevo.ba / Aleksandar Vučić
Jubilarni 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru svečano je otvoren danas, u prisustvu velikog broja zvaničnika iz cijelog regiona, ali i svijeta.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prigodnim govorom je otvorio ovaj sajam, na kojem će od 4. do 8. novembra biti predstavljene ekonomije brojnih država svijeta.

"Veliko mi je zadovoljstvo biti danas u ovom prekrasnom, povijesnom gradu. Ovo je jedan od najreferentnijih sajmova na Jugoistoku Europe i drago mi je da će on biti jedan dodatni korak ka razvijanju partnerstava i raznih oblika saradnje u ovom dijelu Europe. Drago mi je da su na sajmu zastupljeni predstavnici više od 30 zemalja i siguran sam da će oni iz Mostara nakon sajma odnijeti niz saradnji. BiH je Hrvatskoj bila šesti trgovinski partner u prošloj godini, a Hrvatska za BiH prvi partner i siguran sam da ćemo takvo partnerstvo razvijati u budućnosti. Želim još jednom zahvaliti svim organizatorima, ali i najaviti zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Imamo mnogo pitanja, ali spremni smo preuzeti te izazove na sebe kako bismo vama kreirali pozitivno ekonomsko ozračje. Ovim proglašavam sajam otvorenim", kazao je Plenković ovom prilikom.

On je istaknuo kako ovaj sajam lideri zemalja iz regije moraju iskoristiti kako bi razgovarali o proširenju infrastrukturne saradnje dviju država, kako bi se time povećala i ekonomska saradnja svih država u regiji. Naravno, uz sve to je istaknuo kako je europski put itekako važna poveznica za sve zemlje regije.

Ovom prilikom obratio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

"Drago mi je da danas imam priliku obratiti se ovom skupu. Sajamske aktivnosti su u velikom dijelu regiona u krizi, jer su moderni oblici komuniciranja ovakav oblik sajamskih aktivnosti doveli u krizu. Ipak, očito da to nije slučaj sa sajmom u Mostaru, koji iz godine u godinu rastu i ogromno je zadovoljstvo imati predstavnike svih zemalja regije danas u Mostaru. Razgovaramo o svemu što možemo učiniti na jačanju infrastrukture i povezivanju ljude. Zajednički tome treba da damo doprinos, jer to i jeste ono što treba da je sadržaj našeg zajedničkog rada. Meni je posebno drago što je ovog puta Hrvatska zemlja partner ovog sajma i uvjeren sam da će ovo biti jedan lijepo događaj", zaključio je Ivanić ovom prilikom.

Na marginama ovog sajma održani su brojni sastanci političkih lidera zemalja iz regiona, a znakovit je bio i dolazak Aleksandra Vučića, novog predsjednika Srbije u Mostar, samo dan nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Osim njega prisutni su brojni predstavnici lokalnih, entitetskih i državnih vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i predstavnika brojnih zemalja iz cijelog svijeta, što itekako prikazuje važnost ovog sajma u pogledu privrede, kako za našu državu, tako i za cijelu regiju, ali i Europu i svijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije