Radnice u BiH imaju za 9% nižu platu u odnosu na muške kolege na istim poslovima

Radiosarajevo.ba
Radnice u BiH imaju za 9% nižu platu u odnosu na muške kolege na istim poslovima
Foto: Unsplash / Ilustracija

Iz Svjetske banke su ukazali na status žena na tržištu rada i poslovanju u Bosni i Hercegovini.

"Jeste li znali da je stopa aktivnosti žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini (32 posto) znatno manja od regionalnog prosjeka (41,8 posto)", navedeno je u izvještaju Svjetske banke nazvanog Kolika je razlika između polova? Mjerenje određenih uticaja i troškova nejednakosti između polova (How Large is the Gender Dividend? Measuring Selected Impacts and Costs of Gender Inequality).

Kao razloge za prethodno navedeno su naveli i nedostatak institucija za brigu o djeci i starima.

Istaknuto je da je ženama koje vode firme u Bosni i Hercegovini teže dobiti kredit nego onima koje vode muškarci.

"Prilikom traženja kredita, banke od 80 posto firmi koje vode žene traže kolateral, dok je to slučaj samo sa 65 posto kompanija na čijem su čelu muškarci", navedeno je.

Naglašen je i sljedeći podatak, a odnosi se na iznos plate:

"Žene u prosjeku imaju za devet posto nižu platu o svojih muških kolega na istim poslovima. To je još jedan pokazatelj ograničenja i prepreka sa kojima se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju na putu svog ličnog razvoja, ali i doprinosa razvoju i budućnosti zemlje."

Spomenuti izvještaj odnosno studija se oslanja na studiju iz maja 2018. godine Neostvareni potencijal: Visoki troškovi polne nejednakosti u platama (Unrealized Potential: The High Cost of Gender Inequality in Earnings).

Podaci o nejednakosti između polova na tržištu rada i poslovanja su dostupni u izvještaju Žena, biznis i pravo 2020 (Women, Business and the Law 2020).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije