Za zapošljavanje 15.000 osoba u FBiH osigurano 66 miliona maraka

Radiosarajevo.ba
Za zapošljavanje 15.000 osoba u FBiH osigurano 66 miliona maraka
Foto: Pexels / Ilustracija

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) danas je predstavio dva programa zapošaljavanja za 2020. godinu. Riječ o Progamu sufinansiranja zapošljavanja, te o Programu sufinasiranja samozapošljavanja Start Up, piše FENA.

Javni poziv za učešća aplikanata u oba programa bit će biti objavljani 28. februara na web portalu FZZZ, a osam dana ranije bit će dostupni tekstovi programa kako bi se potencijalni korisnici mogli informisati. Za mjere aktivne politike za zapošljavanje u 2020. godini osigurano 66 miliona maraka, a planirano je da ovim sredstvima, koje je u potpunosti osigurao FZZZ, bude obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba. 

"Riječ je primarnim programima koje mi već godinama finansiramo. Ukupna vrijednost Programa sufinansiranja zapošljavnja je nešto veća od 51 milion maraka, a planirano je da bude obuhvaćeno 13.000 osoba. Ciljne skupine su mladi, žene, osobe dobi do 35 godina sa radnim stažom, zatim osobe s više od 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacije, te demobilizarini branioci", kazao je rukovodilac sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ Haris Huskić
Haris Muminović - undefined

FOTO: Fena: Haris Muminović

Ciljna grupa Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start Up 2020, su osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koji će se nakon prijave na javni poziv registrovati i održati djelatnost u trajanju od najmanje godinu dana.

"Za realizaciju ovog Programa predviđena su sredstva u iznosu od 14 miliona maraka, a planirano je da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH", dodao je.

Javni poziv će se istovremeno objaviti u svim kantonima, a bit će otvoren tri radna dana, a aplikacije će se moći podnosti putem linka na web portalu FZZZ.

U osvrtu za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u 2019. godini, realizirane u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje, predstavnici FZZZ-a su kazali da su zadovoljni, te da je u prošloj godini više od 13.000 osoba potpisalo ugovore, navodi FENA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije