"Sreća je za građane da Dodik ne odlučuje o visini stope PDV-a"

Fena
"Sreća je za građane da Dodik ne odlučuje o visini stope PDV-a"
Buka / Jelena Trivić
Članica Glavnog odbora PDP-a Jelena Trivić upozorila je na negativne ekonomske trendove i prezaduženost u RS-u, iz čijeg će se budžeta, naredne godine polovina prihoda ili 920 miliona KM morati izdvojiti za otplatu postojećih kredita.  

Ona tvrdi da vlast u RS-u samu sebe demantuje navodima da RS nije prezadužena, dok istovremeno pokušava da osigura nove kredite, koji neće biti usmjereni na reprogramiranje, već jedino moguće refinansiranje postojećih zaduženja.

"Ako RS nema problem s vraćanjem kredita zašto onda 'probni balon' o povećanju stope PDV-a, kako bi se održala likvidnost budžeta. Sreća naša da trenutno Milorad Dodik ne odlučuje kolika će biti stopa PDV-a, jer bi u tom slučaju 'opet udario po džepu građana'. Povećanje od tri procenta stope PDV-a, o kojima je Dodik govorio, značio bi udar po kućni budžet svakog domaćinstva u iznosu od 70 do 100 KM mjesečno", rekla je članica Glavnog odbora PDP-a na konferenciji za novinare.  

Trivić navodi da RS „guše dugovi“, podsjetivši da Vlada RS-a kasni sa isplatama subvencija ratarima, za socijalne i druge kategorije.

Upozorila je i da rate za otplate kredita koje uzima vlast u RS stalno rastu, jer se Vlada zadužuje, a istovremeno tvrdi građanima da to nije tako.

Ističući da je opravdana interpelacija poslanika opozicije u Narodnoj skupštini RS-a kojom se traži skupštinska rasprava o ekonomskoj politici Vlade RS-a, dodala je da će se o tom dokumentu sigurno raspravljati.

"Vlada je, pod Dodikovom kontrolom, od RS napravila gori entitet u BiH, po svim ekonomskim parametrima. RS je više zadužena od Federacije BiH, a ima lošije pokazatelje i po pitanju iznosa plaća, penzija, stanja fondova zdravstva i penzijskog osiguranja", tvrdi Trivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije