Banjalučanin za godinu dana zaradio osam hiljada prosječnih bh. plaća

Radiosarajevo.ba
Banjalučanin za godinu dana zaradio osam hiljada prosječnih bh. plaća
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Trgovac iz Banje Luke zaradio je prošle godine 6.79 miliona KM i tako postao apsolutni rekorder kada je riječ o oporezovanim dohocima za 2016. godinu u Republici Srpskoj.

Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin koji je Poreznoj upravi RS-a prijavio dohodak od 1.63 miliona KM, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak, prenose Nezavisne novine.

Također i naredna tri mjesta na ovoj impresivnoj listi zauzimaju Banjalučani koji su u prethodnoj godini zaradili više od 14 miliona KM, a svi iznosi na prvih pet mjesta premašuju milion KM. Na listi top deset pridružile su im se i kolege iz Bijeljine i Laktaša, koji su uspjeli zaraditi nešto manje od milion KM, zahvaljujući prodaji hljeba, peciva, tjestenine i kolača.

Upoređujući podatke od ranijih godina zabilježeno je enormno povećanje, budući da je samo godinu ranije najveći dohodak iznosio 3.41 KM, odnosno duplo manje nego u 2016. 

Ako se taj iznos podijeli na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi plaća Banjalučanina koji je prijavio najveći dohodak iznosila oko 560.000 KM, što bi bilo otprilike 670 prosječnih plaća u ovom bh. entitetu. S druge strane, zaposlenici u RS-u morali bi imati iza sebe preko 55 godina mukotrpnog rada, kako bi zaradili samo jednu mjesečnu plaću rekordera s liste dohodaka za 2016. godinu.

Sigurno je da ove impozantne brojke govore o disproporcijama u našem društvu, te razlikama između pojedinih slojeva društva, no iz Privredne komore RS-a ističu kako se ovakve stvari ne mogu generalizirati, te da je riječ samo o pojedinačnim slučajevima koji odskaču od prosjeka.

porezi_dohodak_rs_prtscr.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije