Robne rezerve RS-a idu u stečaj, zamijeniće ih interventne nabavke

Anadolija
Robne rezerve RS-a idu u stečaj, zamijeniće ih interventne nabavke
Arhiv / Ilustracija
Vlada bh. entiteta Republika Srpska danas je utvrdila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama po hitnom postupku koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri, a zamijenit će postojeći Zakon o robnim rezervama.

Kako je izjavio Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, nakon današnje sjednice Vlade, procijenjeno je da je donošenje zakona o interventim nabavkama najbolje rješenje nakon što je izvjesno da će biti proglašen stečaj u Robnim rezervama RS.

U narednim danima očekuje se odluka Okružnog privrednog suda u Banjaluci o stečaju, koji je predložila predstečajna upravnica Dosta Baraković

Robne rezerve, čiji je vlasnik Vlada RS, već godinama posluju sa gubitkom, računi su blokirani, kasni isplata plata, a kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i sve su stigle na naplatu. 

Gluhaković je istakao da je pri donošenju Prijedloga zakona o interventnim nabavkama RS prilagođen crnogorski model. 

"Nadamo se da će poslužiti za funkcionisanje u eventualnim vanrednim situacijama. Predvidjeli smo koje su to situacije i poremećaji, Vlada RS zadužena je da donosi odluku o postojanju i proglašenju posebnih uslova. U članu 5. predvidjeli smo plan interventnih nabavki", kazao je Gluhaković.

Dodao je da će sredstva za interventne nabavke biti predviđena u entitetskom budžetu, nakon donošenja plana nabavki koji će se donositi najkasnije u 30. novembra. 

Govoreći o situaciji u Robnim rezervama RS, rekao je da će oko 12 radnika biti zbrinuto nakon početka stečaja, dok će ostale vjerovatno angažovati stečajni upravnik. 

Na pitanje da li se osjeća odgovornim za situaciju u Robnim rezervama RS, odgovorio je: "Neko treba da procijeni, ja smatram da nisam."

Podsjetio je i da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u decembru prošle godine dostavila nadležnom tužilaštvu izvještaj o reviziji u Robnim rezervama, u kojem je dato negativno mišljenje

"Niko nema pravo da zaustavi bilo kakav proces i pozivam sve da krenu od mene", rekao je Gluhaković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije