Sparkasse Bank među najstabilnijim bankama na tržištu

Radiosarajevo.ba
Sparkasse Bank među najstabilnijim bankama na tržištu
Sparkasse Bank je u 2015, kao i prethodnim godinama, bila primjer kompanije koja pravi pozitivno okružje.

Sparkasse Bank u 2015. godini nastavila je kurs uspješnog poslovanja, te i dalje važi za jednog od najaktivnijih kreditora na bankarskom tržištu Bosne i Hercegovine, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Prema riječima direktora Sparkasse Bank Sanela Kusturice, Sparkasse Bank je u 2015, kao i prethodnim godinama, bila primjer kompanije koja pravi pozitivno okružje, a to je upravo ono što treba bh. ekonomija: kompanije koje potiču bh. privredni rast snažnom tržišnom aktivnošću i investicijama, te šalju poruku stranim investitorima da u BiH postoji prostor za isplativa ulaganja.  

„U 2015. smo nastavili aktivnu politiku kreditiranja, sa stopama rasta koje su i dalje iznad tržišnog prosjeka – u 2015. je plasirano 516 miliona KM kreditnog novca. Kreditni portfolij je rastao za 5,5% na oko 880 miliona KM, dok je tržište kredita raslo za oko 3%. Rezultat je rast aktive od 12,6% na iznos od skoro 1,2 milijardi KM. Na strani pasive su depoziti rasli za 21% i iznose oko 770 miliona KM.
               
Ostvarena je dobit od 14,5 miliona KM ili 35% više nego u 2014. godini, te je povrat na kapital povećan sa 9 % na 11%. Mi u BiH zapošljavamo preko 470 građana ove zemlje, i zajedno sa matičnom grupacijom Erste i Sparkasse Austrija smo odlučni u reinvestiranju dobiti u domaću ekonomiju. Kao i prethodnih godina, ostvarenu dobit smo usmjerili u povećanje kapitalne baze - kapital je povećan za 11,2% u odnosu na 2014., dok je kapital bankarskog sektora BiH rastao za 3%“", rekao je Kusturica.

Bankarski sektor u 2015. pratio je pozitivne trendove u bh. ekonomiji jačanjem kreditne aktivnosti, ali je sa 97 miliona KM, dobit sektora niža za 39% nego 2014.

Prema Odjelu za istraživanje Erste Group Austrija, oporavak rasta BDP-a od 2,5% y/y je najpovoljnija prognoza u regiji jugoistočne Evrope, što je velikim dijelom potaknuto oporavkom vanjsko-trgovačkih partnera u Evropi. Ostvarenje srednjoročne prognoze rasta bh.ekonomije od 3-4%, zavisit će od političke stabilnosti i dinamike provođenja reformske agende.


Stimulisan pojačanom unutrašnjom potražnjom, kreditni rast na nivou svih bh. banaka je ubrzan sa 1% u 2014. na 3%. Krediti su iznosili oko 16,5 mlrd. KM, a depoziti oko 18 mlrd. KM sa rastom od 7%. Usljed pada referentne kamatne stope u proteklom periodu, zabilježen je trend pada aktivnih kamata na kredite, i posljedično jači pad kamata na depozite.
Pritisak na cijene kredita je doveo do stagnacije prihoda na nivou svih banaka, dok su troškovi rasli za 6%, dominantno zbog udara na troškove rezervisanja za kreditne gubitke na nivou bankarskog sektora Republike Srpske.  Ovaj negativan odnos prihoda i rashoda na nivu sektora je doveo do pada profitabilnosti od 39% u odnosu na godnu ranije, te je na nivou sektora ostvarena dobit od 97 miliona KM.

Intenzivirano kreditiranje preduzeća, rast predvodili plasmani srednjem i malom biznisu te dugoročni krediti za investicije  

Izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić iznio je podatak da je Sparkasse Bank u 2015. intenzivirala kreditiranje privrede. Rast kredita pravnim licima od 4,5% predvođen je upravo kreditima srednjem i malom biznisu, te dugoročnim kreditima za investicije koji su rasli sa stopama od oko 6%, dok su krediti preduzećima na nivou tržišta rasli za 2%.

Granska struktura kredita pokazuje da su najviše kreditirane trgovina, građevinarstvo i proizvodne djelatnosti. To su upravo oni sektori koji su u 2015. predvodili ubrzani rast BDP-a, i gdje banka prepoznaje najveći potencijal za stvaranje nove vrijednosti u realnom sektoru.


Alihodžić je pojasnio i razvoj cijena na kredite privredi: „Kamatne marže padaju iz godine u godinu, a tržišni rizici i troškovi rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke su niz godina rasli. Jaz između ove dvije kategorije ne idu u prilog niti daljnjem padu cijena kapitala“.  

Prema svim pokazateljima aktive i kapitala, Sparkasse Bank među najstabilnijim bankama na tržištu BiH

Izvršni direktor Amir Softić se dodatno osvrnuo na problematiku nekvalitetnih kredita, i pitanje koliko su oni realno sagledani u BiH. U zadnje dvije godine se bilježi blagi pad udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima na 13,7%, ali to nije prirodan efekat poboljšanja poslovne klime, nego većim dijelom rezultat izmještanja toksičnih kredita iz nekolicine banaka u bankarskom sektoru. Također, usklađivanje sa EU direktivama koje predstoji Bosni i Hercegovini, može znatno promijeniti sliku kada je u pitanju prepoznavanje i tretman nekvalitetnih kredita.

Spomenuti pad kamatne marže sa jedne strane, i visoki tržišni rizici koje banke moraju biti sposobne da apsorbuju, ne ostavljaju puno prostora za veći kreditni rast od onoga koji se već ostvaruje, bez da se dodatno naruši kvalitet aktive banaka koji je ključan za stabilnost sektora.

Pri tome je jasno da samo stabilan sistem može dobro apsorbovati gubitke u fazama recesija, i nastaviti da kreditiranjem podržava realnu ekonomiju.  Prethodne godine su pokazale upravo to - direktnu korelaciju rasta BDP-a, nekvalitetnih kredita i kreditiranja.

„Sparkasse Bank ima uspostavljene snažne mehanizme upravljanja rizicima, te se prema svim pokazetljima  aktive i adekvatnosti kapitala ubraja među najstabilnije banke na tržištu.
Adekvatnost kapitala je sa 13% iznad praga zakonske obaveze, udio nekvalitetnih kredita sa manje od 10% ispod tržišnog prosjeka, a pokrivenost nekvalitetnih kredita ukupnim rezervama je 98,6%“.

„Sparkasse Bank ima sve pretpostavke, i apsolutno je opredjeljena da nastavi dugoročan i održiv rast u BiH. Sigurno ćemo i dalje biti jedna od pozitivnih sila na bh. tržištu, ulaganjima u sve vrste infrastrukture, snažnu tržišnu aktivnost, unapređenje kvaliteta servisa i  stvaranje dobrobiti za zajednicu“, zaključio je direktor Sparkasse Bank Sanel Kusturica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije