Sparkasse Bank dd BiH: U odnosu na prethodnu godinu rast svih ključnih pokazatelja

Radiosarajevo.ba
Sparkasse Bank dd BiH: U odnosu na prethodnu godinu rast svih ključnih pokazatelja

Sparkasse Bank dd Bosna i Hercegovina već petu godinu zaredom postiže rast veći od prosjeka tržišta u gotovo svim segmentima poslovanja, te je uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu u kojem posluje, kroz ključne finansijske pokazatelje na kraju 2014. godine ponovo dokazala svoju višegodišnju stabilnost i pouzdanost.

Na godišnjoj press konferenciji povodom objave poslovnih rezultata Banke, Sanel Kusturica, Direktor Sparkasse Bank dd BiH, istaknuo je da je ova banka u odnosu na prethodnu godinu ostvarila rast svih ključnih pokazatelja

"Ostvarili smo rast depozita za 14 posto, kredita za 4 posto, aktive za 7,6 posto, te kapitala za 11 posto. Naša konsolidirana dobit koja je na kraju godine iznosila 11,2 miliona KM, veća je za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime smo dodatno učvrstili svoje poslovanje. Posebno nas raduje rast u broju klijenata, te visok stepen zadovoljstva koji naši klijenti iskazuju kroz saradnju sa Sparkasse Bank.

Privredni subjekti su prepoznali Sparkasse Bank dd BiH kao svog dugoročnog, stabilnog partnera i snažnu finansijsku instituciju spremnu da svojim klijentima pruži potrebnu podršku i bude pouzdan oslonac za dalji razvoj biznisa. 

"Koliko je Sparkasse Bank dd BiH aktivna na ovom polju i koliko ulaže svoje napore u pružanje podrške privrednom i ekonomskom razvoju dokazuje sama struktura kreditnih plasmana. U 2014. ukupni novi kreditni plasmani su iznosili 433 miliona KM i viši su za 5 posto u odnosu na godinu prije, a unutar njih više od 70 posto plasmana odobreno je privredi", objasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te posebno naglasio visok nivo povjerenja stanovništva u brend Sparkasse koji se ogleda, između ostalog, i kroz kontinuirani rast depozita fizičkih lica. 

U protekloj godini ukupni depoziti iznosili su 637 miliona KM, a unutar njih više od 60 posto depozita čine depoziti građana. Ukupni depoziti su na nivou Banke ostvarili rast od 14 posto u odnosu na 2013. godinu, dok je cijeli sektor u segmentu depozita rastao 4,5 posto", zaključio je Alihodžić. 

"Dok procent rizičnih kredita u bankarskom sektoru iznosi 14 posto, Sparkasse Bank može biti vrlo zadovoljna sa 9,57 posto rizičnih kredita, a koji su ujedno pokriveni rezervama za rizične gubitke s više od 97 procenata", istaknuo je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić

Dodao je i da Sparkasse Bank već tradicionalno poseban akcent stavlja na društveno odgovorno poslovanje. „Nakon majskih poplava pomogli smo klijentima kroz podjelu interventnih paketa pomoći, obnavljali poplavljene domove, učestvovali u obnovi osnovnih škola i mostova."

Na kraju konferencije, direktor Sparkasse Bank Sanel Kusturica govorio je o razvojnim planovima Banke. 

"Usmjereni smo na daljnji rast tržišnog udjela, visok nivo kvaliteta usluge i razvoj inovacija koje će klijentima dodatno olakšati poslovanje i kroz koje ćemo pokušati zadržati epitet Banke visokozadovoljnih klijenata. 

U tom smislu, posebno bih istaknuo jedinstvenu uslugu Slikaj i plati koja se uskoro stavlja u funkciju na sva tri operativna sistema (Windows, Android i iOS), Shop & Fun karticu na 36 rata s opcijom podizanja gotovine, zatim novu karticu vezanu za multivalutni i štedni račun, mBanking aplikaciju za pravna lica, te uvođenje online izvoda", naglasio je Kusturica. Najbolja potvrda za to je upravo nedavna investicija vrijedna preko 3 miliona KM u novi objekt u Tuzli, a u kojem će uskoro biti smještena nova regionalna filijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije