Smjernice za prevazilaženje globalne ekonomske krize uzrokovane virusom COVID-19

Radiosarajevo.ba
Smjernice za prevazilaženje globalne ekonomske krize uzrokovane virusom COVID-19

Dr. Bandar Hajjar, predsjednik Islamske razvojne banke (IsDB), inače većinskog dioničara Bosna Bank International (BBI), i trenutni predsjedavajući sastanaka direktora multilateralnih razvojnih banaka u 2020. godini u narednim redovima piše o mogućim ekonomskim poljedicama pandemije, te  daje tri ključna koraka u njenom prevazilaženju. Kriza je prilika da vlade počnu drugačije razmišljati i daju punu podršku 4. industrijskoj revoluciji: "Zbog toga pozivamo svjetske lidere da podrže sve ove napore, posebno napore u vezi naučnih istraživanja i razvoja, i da ponovo procijene koje prijetnje zaslužuju više našeg pojedinačnog i kolektivnog djelovanja."

 

Foto: IsDB: Dr. Bandar Hajjar, predsjednik Islamske razvojne banke (IsDB)

Velika globalna kriza nastala kao posljedica izazvana pandemijom COVID-19 pokazala je koliko su države cijelog svijeta, zapravo neotporne. Nažalost, ovo sigurno neće biti posljednji put da se svijet susretne sa ovakvim izazovom. Može li ova situacija biti prilika da se razmisli o pojmu razvoja, kao i o samoj ulozi vlasti? Da li vlade samo služe za korigovanje nedostataka tržišta kada se oni pojave?  Je li ovo prilika da se okrenemo aktivnom oblikovanju i kreiranju  tržišta koja će doprinijeti održivom i inkluzivnom ekonomskom rastu?

Podrška malim i srednjim preduzećima

Obim širenja virusa COVID-19 pokazuje da nismo spremni na velike pandemije. A gdje smo danas? U prosjeku, svakodnevno se javlja više od 1.000 novih slučajeva COVID-19 s brzim eksponencijalnim rastom. Kriza je već razbila kapitalna tržišta zbog čega slika ekonomskog rasta za 2020. godinu izgleda sumorno. COVID-19 je poremetio globalne lance snabdijevanja i stvorio loše uslove za trgovinu. Mala i srednja preduzeća su najteže pogođena u nekim zemljama članicama IsDB-a, a očekuje se da će se stanje dodatno pogoršati. Kao rezultat toga, u svijetu bi, prema mnogim studijama, moglo ostati 25 miliona ljudi bez posla. 

Trenutno je 45 od 57 zemalja članica IsDB-a zahvaćeno virusom COVID-19 i već smo primili zahtjeve za finansijsku podršku od više od 20 zemalja članica.

Paket pomoći od 2 milijarde dolara

IsDB-ov neposredni odgovor i poziv na zajedničko djelovanje u cilju podrške našim zemljama članicama u različitim fazama oporavka rezultirali su sveobuhvatnim integriranim paketom pomoći vrijednim 2 milijarde američkih dolara. Ovaj paket nazivamo "3 Rs" (Respond, Restore, and Restart – odgovor, obnova i restart):

Odgovor: Ovaj korak donosi neodložne mjere kroz operacije obrnutog povezivanja na relaciji Jug-Jug i Sjever-Jug usredočene na: a) jačanje zdravstvenih sistema radi pružanja njege zaraženim osobama; b) izgradnju kapaciteta za proizvodnju setova za testiranje i vakcina; i c) izgradnju kapaciteta za pripremljenost za pandemiju, u saradnji s Globalnom inicijativom G20;

Obnova: Ovaj korak podrazumijeva srednjoročne aktivnosti kroz finansiranje trgovine i malih i srednjih preduzeća kako bi se održale aktivnosti u ključnim strateškim lancima vrijednosti i osigurao kontinuitet u snabdijevanju potrebnih zaliha, uglavnom u zdravstvenom i prehrambenom sektoru, kao i u ostalim nužnim robama.

Restart: Ovaj korak se odnosi na dugoročne aktivnosti koje imaju za cilj izgradnju otpornih ekonomija na čvrstim temeljima i kataliziranje privatnih investicija kroz podršku ekonomskom oporavku i anti-cikličkoj potrošnji, sa planiranih 10 milijardi američkih dolara koje će kasnije otvoriti put za dodatne investicije u vrijednosti od 1 bilion američkih dolara.

"Paket 3R" ćemo realizirati putem jedinstvene platforme za države, u skladu s principima G20. To će osigurati koherentnost i koordinaciju među ključnim interesnim grupama. U tu svrhu, IsDB će u maju 2020. godine pokrenuti zajedničku globalnu platformu za praćenje isporuka među svim državnim platformama i mobilizaciju resursa. Ova globalna platforma će biti dostupna i našim partnerskim multilateralnim razvojnim bankama (MDB).

IsDB će putem državnih platformi ući u partnerstvo sa mnogim agencijama koje su zadužene za implementaciju, uključujući, ali ne i ograničavajući se na: WHO i druge agencije UN-a, filantropske i međunarodne nevladine organizacije, OIC i druge regionalne agencije, kao i privatne izvođače i dobavljače.

Kao trenutni predsjedavajući sastanaka direktora multilateralnih razvojnih banaka u 2020. godini, čast mi je spomenuti i trenutnu zajedničku inicijativu za reagovanje na COVID-19 pod vodstvom MMF-a i Svjetske banke s predviđenim paketom od 120 milijardi američkih dolara.

Nauka, tehnologija i inovacije

Vjerujem da je ovo prilika da se okrenemo aktivnom oblikovanju i kreiranju tržišta koja će pružiti održiv i inkluzivan ekonomski rast, umjesto da nastavimo ograničavati svoju ulogu da na državnom i međunarodnom nivou reagujemo na poremećaje na tržištu. Možemo proaktivno  ulagati u kreiranje i jačanje institucija koje rade na sprječavanju krize. Možemo koordinirati naučne i tehnološke odgovore, te istraživanja i razvojne aktivnosti usmjeravajući ih na ostvarivanje javnog dobra. Možemo kreirati javno-privatno-filantropska partnerstva kako bismo osigurali da i građani i ekonomije ostvare korist. 

Moramo izvući pouku iz krize 2008. godine i ne davati sredstava za finansijsko spašavanje bezuvjetno. Umjesto toga, sredstva se trebaju usmjeriti u restrukturiranje u cilju restartovanja ekonomije koja bi se fokusirala na okvir rasta od 4.0. To podrazumijeva izgradnju kapaciteta 4. industrijske revolucije koja koristi nauku i tehnologiju za sprječavanje poremećaja u radu globalnih lanaca vrijednosti u slučaju takvih pandemija, ne utičući negativno na okoliš.

Ova pandemija pokazala nam je da naš opstanak na ovoj planeti zavisi od toga koliko ulažemo u nauku, tehnologiju i inovacije. Zbog toga pozivamo svjetske lidere da podrže sve ove napore, posebno napore u vezi naučnih istraživanja i razvoja, i da ponovo procijene koje prijetnje zaslužuju više našeg pojedinačnog i kolektivnog djelovanja.

Pandemija COVID-19 će proći, ali izbori koje donosimo danas promijenit će naše živote u narednim decenijama. Ne gubimo ovu priliku da razmišljamo i razvijamo se drugačije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije