Skoro 8.000 radnika iz BiH zaposlilo se u Sloveniji i Njemačkoj u 2018.

Radiosarajevo.ba
Skoro 8.000 radnika iz BiH zaposlilo se u Sloveniji i Njemačkoj u 2018.
Tokom prvih šest mjeseci 2018. godine u Sloveniji je zaposleno 7.010 radnika iz BiH, dok je u Njemačkoj do 14. augusta zaposleno 607 radnika iz BiH i to svi na poslovima medicinske njege, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

"Kada je riječ o Sloveniji, oko 25 posto oglasa je bilo za vozače, oko 23 posto za varioce, zatim slijede zidari i ostala zanimanja u građevinskom sektoru. Većini radnika je sa KV i VKV kvalifikacijom. Svi radnici u Njemačkoj su sa srednjom stručnom spremom", navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija nema podatke o spolnoj i starosnoj strukturi radnika iz BiH koji su zaposleni u ove dvije države. 

Poredeći s podacima za 2017. godinu kada je izdato skoro 10.000 radnih dozvola, jasno je da bi do kraja ove godine taj broj mogao biti i veći ako je za prvih sedam i pol mjeseci izdato 7.617 radnih dozvola. 

Tako je naprimjer u Njemačkoj u 2017. godini izdato 777 radnih dozvola za bh. građane koji su otišli raditi kao njegovatelji. 

Struka upozorava da ukoliko se nastavi trend odlaska radnosposobnog stanovništva, ali i još važnije mladog reproduktivnog stanovništva, BiH će vrlo brzo postati zemlja staraca, ali i država koja će morati uvoziti radnu snagu iz skoro svih oblasti. Među najvažnijim su medicina i privreda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije