Sjajne vijesti iz agencije Standard and Poor's: Zadržan kreditni rejting Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Sjajne vijesti iz agencije Standard and Poor's: Zadržan kreditni rejting Bosne i Hercegovine
Foto: Centralna banka BiH / Centralna Banka BiH

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) je povećala izglede kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B“.

Obrazlažući poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, analitičari ove agencije navode da je posljednjih mjeseci došlo do veće političke stabilnosti u Bosne i Hercegovine, uz blagovremeno formiranje vlasti na državnom nivou, nakon opštih izbora održanih u oktobru 2022. godine. Pozitivan impuls je što je u decembru 2022. godine BiH dobila kandidatski status za članstvo u Europsku uniju.

Analitičari S&P očekuju da će ekonomski rast BiH u 2023. godini usporiti i iznosit će jedan posto, kao posljedica dešavanja  u zemljama ključnim trgovinskim partnerima, dok je neto dug opšte vlade na niskih 22 posto BDP-a, na kraju 2022. godine, te se očekuje da će na tom nivou ostati do kraja 2023. godine.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Dobre vijesti iz Centralne banke BiH: Očekuje se znatno niža inflacija nego u 2022.!

Dobre vijesti iz Centralne banke BiH: Očekuje se znatno niža inflacija nego u 2022.!

"Prema ocjeni analitičara ove agencije, ekonomija BiH je pokazala otpornost na nedavne eksterne šokove kao što su pandemija COVID-19 i nagli porast cijena roba usljed rusko-ukrajinskog sukoba. Očekuje se da će deficit tekućeg računa ove godine ostati povišen, ali će se većinom finansirati iz neto priliva direktnih stranih investicija i suficita na kapitalnom računu.

Aranžman valutnog odbora, kako se navodi u izvještaju, predstavlja važno ekonomsko sidro i ne očekuju se promjene ovog aranžmana u budućnosti.

Prema navodima analitičara S&P, postoji mogućnost da kreditni rejting BiH bude povećan u narednih godinu dana ukoliko fiskalna situacija bude stabilna, a eksterne neravnoteže umjerene, uprkos smanjenoj potražnji od strane ključnih trgovinskih partnera.

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju pojačanih političkih konfrontacija, naročito ako vode mogućim negativnim implikacijama u pogledu servisiranja vanjskog duga", navodi se u saopćenju iz Centralne banke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije