Šarović: 30 miliona eura bit će iskorišteno isključivo za ruralni razvoj

A. B.
Šarović: 30 miliona eura bit će iskorišteno isključivo za ruralni razvoj
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojilo Strateški plan ruralnog razvoja BiH, nakon što to nije učinjeno u petak 29. decembra zbog predstavnika HDZ BiH koji nisu podržali ovaj važan dokument. 

Na konferenciji za novinare koja je održana nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH. ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović je kazao da će usvajanjem Strategije ruralnog razvoja biti omogućen pristup europskim fondovima za pomoć poljoprivredi te da će na taj način biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU. 

"Kao i svaka strategija, i ova ruralnog razvoja ima svoju strukturu. Od početka je snimano stanje u BiH po entitema, Distriktu Brčko i u svih deset kantona. Strategija je rađena po modularnom principu i tako je bilo od početka, odnosno da se planovi svakog entiteta posebno prikažu, a na kraju izvuče sve ono što je zajedničko", kazao je Šarović.

Dodao je da će sredstva od 30 miliona eura bespovratnih sredstava biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj te da će poslužiti za godišnje budžete na različitim nivoima.

Podsjećamo da je Europska komisija u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Usvajanjem Strategije ruralnog razvoja je osiguran pristup fondovima Europske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije