Sarajevo: Otvoren najveći regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva

Fena
Sarajevo: Otvoren najveći regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva
Forum Sarajevo Unlimited 2018, najveći regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva, otvoren je večeras svečano u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tema ovog trećeg izdanja Foruma je inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja jugoistočne i centralne Evrope.

Forum je dodatno atraktivan i zbog spajanja s inicijativom zemalja navedenog područja te Narodne Republike Kine u okrilju inicijative 16+1, zbog čega je u Sarajevo došlo više stotina stranih delegata, desetine kompanija, predstavnici državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, istraživačke i naučne institucije, predstavnici akademske zajednice, korporacija, tehnoloških parkova te kreativnih hubova i start-upova koji će moći će da se nadmeću za pažnju investitora.

Na svečanosti otvaranja Foruma zvanicama se obratio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istučući značaj stimulacije razvoja mladog poduzetništva kao načina za zadržavanje perspektivnih kadrova u njihovom gradu i zemlji.

Gradonačelnik je i odranije, kaže, čvrsto vjerovao da će Sarajevo Unlimited postati značajno mjesto interakcije velikih kompanija i institucija u cilju unapređenja profesionalnih izazova.

Ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo također se obratila zvanicama naglasivši ulogu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva komunikacija i prometa u organizaciji ovog događaja.

Nova runda industrijske revolucije dobija zamah, kazala je Chen Bo te dodala da je inovacija postala glavni izvor ekonomskog rasta u mnogim zemljama. Osim što to već duže vrijeme važi za Kinu, i zemlje centralne i istočne Evrope sve više pridaju značaj inovaciji.

Na ovogodišnjem forumu učestvuje dosad nezabilježen broj kineskih kompanija i institucija, a ambasadorica očekuje da će kontakti tokom ovog događaja između ostalog pojačati suradnju njene zemlje i BiH u više oblasti.

Direktorica Mastercarda za tržišta Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine Jelena Ristić pozvala je na zajednički angažman i eliminisanje barijera jer "želimo sinergiju globalnih tehnologija i lokalnih inovacija i talenata" u cilju što bržeg osnaživanja ekonomije Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti otvorenja, organizatori Foruma su poručili da treba uvezati sve koji će od Sarajeva napraviti poželjno star-up okruženje s primarnim ciljem ekonomskog osnaživanja BiH. Treći Forum Sarajevo Unlimited trajat će od 5. do 7. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije