Prvi smo u regiji: BiH dobija prvu kriptovalutu - RuXCrypto

2
Radiosarajevo.ba
Prvi smo u regiji: BiH dobija prvu kriptovalutu - RuXCrypto
Foto: Pixabay / Ilustracija

Blockchain tehnologija polako, ali sigurno dolazi i u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, uskoro će na berzama biti izlistana i prva bh. community kriptovaluta, jedini projekat te vrste ne samo u našoj zemlji nego i zemljama okruženja.

Naime, u vrijeme pandemije koronavirusa koja je prošle godine zahvatila cijeli svijet i naglasila važnost kriptovaluta i prelazak na nove tehnologije portal Crypto.ba je lansirao svoju kriptovalutu RuXCrypto (RXC).

Nastao kao community kriptovaluta i kao način promocije kriptovaluta naročito među mladima, RuXCrypto (RXC) se rudari od 25. septembra prošle godine. Uskoro će biti dostupan u mjenjačnici u Banjaluci i berzi u Srbiji i to prema Bitcoinu, Ethereumu i KM-u.

Od 22. februara ove godine, RXC će na Whitebit.com, kripto berzi licenciranoj od strane EU regulatora, biti izlistan prema paru RXC/USDT.

Sve to zahvaljujući entuzijastima iz Sanskog mosta predvođenim Nedžadom Smajićem i community portalu specijalizovanom za blockchain tehnologije, piše Biznisinfo.

Za izlistavanje na ovu jako kvalitetnu kripto berzu, ova zajednica je za 2 dana sakupila 8.000 KM.

"Naziv naše valute je RuXCrypto (RXC). Ja sam bukvalno započeo na njoj raditi u garaži, nije mi bio cilj da pravim nešto veliko, ali sam ubrzo zajedno sa svojim kolegama vidio da je ovo perspektivan projekat. Osigurali smo fer start i slobodno rudarenje od samog početka, bez sakrivenog RXC-a ili kopanja prije lansiranja valute. Ja sam se kada sam modifikovao kod DASH kripto valute pobrinuo da na ovoj valuti niko ne može biti prevaren. Sve je od početka postavljeno transparntno i oni koji rudare i troše struju dođu do RXC-ova. Ako je neko potrošio 10 KM struje to automatski daje vrijednost njegovim RXC-ovima i on ih ispod te cijene ne može ni prodati", govori Smajić.

RXC bi se uskoro trebao pojaviti na berzama u Banjaluci, Srbiji, ali i na onim na međunarodnom nivou.

Jednom kada se RXC pojavi na berzi tada će se moći i formirati njegova vrijednost jer će nju diktirati potražnja i ponuda.

Za sada je u opticaju 1,5 miliona od 21 miliona RXC-ova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije