Na TikTok-u ima više od milion pratilaca, "predviđa" vrijednost bitcoina

0
Radiosarajevo.ba
Na TikTok-u ima više od milion pratilaca, "predviđa" vrijednost bitcoina
Foto: Prtscr/Twitter / Maren Altman

Čini se kao da odgovor na pitanje kada trgovati bitcoinom može dati i astrologija.

Kako piše Reuters, 22-godišnja Maren Altman iz New Yorka izgradila je bazu sa više od milion TikTok pratilaca koji od nje traže odgovor na pitanje kada je profitabilno trgovati najpopularnijom kriptovalutom.

Ona ih savjetuje putem astroloških analiza. Tako je, prošle sedmice, upozorila pratioce kako će se 11. januara dogoditi korekcija cijene jer se Saturn ukrstio sa Merkurom.

Inače, Altman svoje analize temelji na datumu kada je pojedini blok "izrudaren", što bi bio ekvivalent rođendanu.

I zaista, 11. januara bitcoin je izgubio 21 posto na vrijednosti, čime je malo prikočio meteorski rast cijene koja se od početka decembra udvostručila i dosegla rekordnih 42.000 dolara.

"Nikada neću nekome reći da kupi ili proda. Mogu da predvidim cjenovne putanje, ali nisam finansijska savjetnica i ne znam specifične okolnosti nekog pojedinca", ističe Marin.

Iako će većina investitora njenim analizama kretanja cijene dati jednaku vjerodostojnost kao i gatanju, Altman je dio rastuće grupe mladih TikTok influensera koji su prošle godine počeli da objavljuju sadržaj u vezi sa kriptovalutama, od kako je započeo primjetan uspon cijene.

Naime, nepredvidivo kretanje cijene bitcoina zbunjuje i mnoge finansijske analitičare koji ističu kako kriptovalutama nedostaje fundamentalne vrijednosti da bi se njihova cijena mogla procijenjivati kao kod tradicionalnih klasa imovine.

Međutim, nakon što je vrijednost bitcoina tokom 2020. godine skočila pet puta, i velike investicione banke počele su da objavljuju ciljane cijene te kriptovalute.

Marin Altman smatra da bi cijena mogla da poraste krajem ovog mjeseca, a još i više krajem februara ili početkom marta. Sredinom marta, vidi veliki pad cijene, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije