Pad tržišta nosivih uređaja pod pritiskom krize

0
Radiosarajevo.ba
Pad tržišta nosivih uređaja pod pritiskom krize
Foto: EPA / Smartwatch

Globalne isporuke nosivih uređaja pale su za 18,9 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2022. na 138,7 miliona jedinica.

Isporuke za cijelu 2022. godinu pale su za 7,7 posto u poređenju sa 2021. godinom, označavajući prvu godinu pada za ovu kategoriju zbog izazovnih makroekonomskih uslova i teških poređenja sa snažnim rezultatima iz 2021.

Uprkos padu, ukupne isporuke od 492,1 miliona jedinica u 2022. bili znatno iznad nivoa iz 2020. i 2019. godine.

Zukan Helez: Ministarstvo odbrane promoviše slobodu i dijalog kao temeljne principe vizije medija

Zukan Helez: Ministarstvo odbrane promoviše slobodu i dijalog kao temeljne principe vizije medija

Većina geografskih regija doživjela je pad isporuka nosivih uređaja tokom cijele 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu.

Među različitim vrstama proizvoda, pametni satovi porasli su 9,4 posto tokom 2022., dosegnuvši rekord svih vremena od 148,6 miliona jedinica s Appleom na čelu.

Huawei i Samsung zauzeli su drugu i treću poziciju na podtržištu pametnih satova, dok su indijski Nexxbase i Fire-Boltt zaokružili globalnih top 5 zahvaljujući svojim vrijednosno orijentisanim proizvodima prodanim unutar Indije.

Slušni uređaji, najveća kategorija nosivih uređaja, smanjili su se za gotovo 10 posto jer je 2021. pružila teške kriterije iz godine u godinu.

Narukvice, treća najveća kategorija, također nastavile bilježiti pad isporuka zbog konkurencije pametnih satova, prenosi itctbusiness.info

"S obzirom na teško ekonomsko okruženje potražnja potrošača razumljivo je usporila", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC Mobility and Consumer Device Trackers.

"Dostupnost jeftinijih opcija kao dijela njihovog portfolija jedan je od načina na koji dobavljači mogu pomoći u poticanju potražnje u nadolazećim kvartalima. Osim toga, ponude zamjene, opcije financiranja i usluge pretplate također će igrati ključnu ulogu u održavanju profitabilnosti, a također donoseći vrijednost potrošačima", pojašnjava Ubrani.

Njemačka zaplijenila preko 2.000 lažnih satova: Originali vrijede 176 miliona eura

Njemačka zaplijenila preko 2.000 lažnih satova: Originali vrijede 176 miliona eura

"U protekle dvije godine zabilježen je snažan rast svjetskog tržišta nosivih uređaja, a pad 2022. je ono što se događa nakon što se potražnja zadovolji", rekao je Ramon T. Llamas, direktor istraživanja za mobilne uređaje i AR/VR pri IDC-u.

"Dobro je to što će korisnici s vremenom zamijeniti svoje uređaje i to će vratiti tržište na pravi put rasta. Ovdje će biti kompanije sa širokim izborom uređaja s različitim skupovima osobina, cijenama i ekosistemom izgrađenim oko njih nagrađen kada se rast vrati", zaključuje Llamas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije