Zašto su lažni Rolex satovi skoro jednako kvalitetni i precizni kao i originalni

0
Radiosarajevo.ba
Zašto su lažni Rolex satovi skoro jednako kvalitetni i precizni kao i originalni

Satovi Rolex odavno su postali sinonim za bogatstvo, uporediv s posjedovanjem jahte ili poslovnog aviona. Uprkos visokoj cijeni, Rolex ima brojne obožavatelje i stabilno tržište, što je poslužilo i kao mamac za još veći broj kopija.

Proizvođači "dupljaka" naučili su stvarati "Rolexove superklonove", koji po preciznosti i kvaliteti praktično nisu inferiorni u odnosu na original, ali su mnogo jeftiniji.

Kao što objašnjava "Watchfinder & Co", kompanija koja prodaje takve replike, razvoj tehnologije, povećanje snage računara i pojava 3D štampe doprinijeli su stvaranju superkvalitetnih kopija.

Čak i ako su pravi Rolexi odavno poznati po ručnom sastavljanju, proizvođači replika već znaju kako napraviti skoro jednako kvalitetne kopije.

Takođe, napredak tehnologije pomogao je bržem stvaranju prototipova. Ako Rolex treba potrošiti milione dolara i hiljade radnih sati za razvoj novog prototipa, onda kada original dođe u ruke proizvođača replika, plagijatori ga već mogu ponovno stvoriti u obliku računarskog modela i početi ga sastavljati.

To nije sve: Neki proizvođači replika mogu čak doći i do brojnih originalnih dijelova!

rolex_02.jpg - undefined

Foto: Maximonlione

Vojska obožavatelja replika također pomaže u nastanku visokokvalitetnih lažnjaka. Kao što "Watchfinder & Co" objašnjava, vlasnici replika koji su ih svjesno kupili rado će pružiti povratne informacije o otkrivenim nedostacima, pomažući da superklonovi budu još bolji.

Dolazimo do odgovora na glavno pitanje: Ako su proizvođači replika naučili praviti tako visokokvalitetne proizvode, zašto ne bi stvorili vlastite marke satova?

Riječ je o marketingu, objašnjava proizvođač replika. Uprkos činjenici da proizvođači superklonova već imaju dovoljno novca i opreme, nije im isplativo da se natječu sa pravim Rolexom koji je potrošio gotovo stoljeće i milijarde dolara u marketing da bi postao ono što jeste - naprestižniji proizvođač satova.

Stoga je mnogo isplativije prodavati ih kao visokokvalitetne, ali lažne proizvode pod poznatim brendom. Istina, takve se replike ne mogu kupiti u radnji ili na aerodromu, ali cijena je tako povoljna da će mnogi zaboraviti na neugledno mjesto nabavke satova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije