Video / Pao s nogu kada je čuo koliko vrijedi Rolex kojeg je 1974. kupio za 345 dolara

29. 01. 2020. u 09:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sadašnja cijena sata Rolex, kojeg je kupio 1974. godine, jednog je Amerikanca doslovno oborila s nogu.

Kupio ga je za 345,97 dolara (skoro 600 maraka). Nakon što je saznao da će na aukciji koštati 400.000 dolara (više od 693.000 maraka), muškarac je pao s nogu, piše CNN.

Ali, cijena nije bila konačna. Rolex je procijenjen između pola miliona i 700.000 dolara (između 866.400 i milion i 300.000 maraka).

Reakcija muškarca je snimljena u emisiji televizije PBS nazvanoj Antiques Roadshow. Model Rolexa je nazvan Oyster Cosmograph Reference No. 6263.

Navedena televizijska emisija se snima širom Sjedinjenih Američkih Država. Kako je istaknuto, istražuje skrivena američka blaga.

U ponedjeljak, 27. januara, emisija je snimana u Sjevernoj Dakoti.

Muškarac, u čijem je vlasništvu skupocjeni sat, je ratni veteran koji je služio u vazduhoplovstvu. Prisjetio se da je sat naručio u novembru 1974, a da mu je dostavljen u aprilu 1975.

Cijena sata je tada bila jednaka skoro cijeloj mjesečnoj plati, bez obzira na to što je bio i popust od deset posto.

Sat je čuvao u sefu 40 godina. Povremeno bi ga izvadio iz sefa.

Rolex je u odličnom stanju. Sačuvan je garantni list, originalna brošura, potvrde i dvije originalne kutije.

Kako je naveo procjenjivač Peter Planes, kolekcionari vole ovaj sat jer je sličan model nosio glumac Paul Newman u filmu Winning.

"Ovo je nevjerovatno otkriće. Jedan je od najrjeđih modela Paula Newmana. Mislim da trenutno ne postoji sat koji je u boljem stanju od ovog", rekao je Planes.

Prema njegovim riječima, sat je ekstremno vrijedan.

Izvršna producentica emisije Marsha Bemko je poručila da se prvi put desilo da jedan učesnik emisije ovako reaguje, piše CNN.

Trenutak kada je muškarac pao, možete pogledati u priloženom snimku u 5:02 minuti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Rolex SAD sat aukcija

NEMA KOMENTARA