Nije znala da joj na kuhinjskom zidu stoji slika vrijedna šest miliona eura

Radiosarajevo.ba
Nije znala da joj na kuhinjskom zidu stoji slika vrijedna šest miliona eura
Pixabay / Ilustracija

Umjetničko djelo iz 13. stoljeća čiji je autor florentinski slikar Cimabue, pronađeno je u kuhinji jednog doma u blizini Pariza, piše CNN.

Kako je naveo specijalista za umjetnine francuskog Cabinet Turquina Jerome Montcouquil, slika 'Christ Mocked (Ismijani Krist)' bit će prodata na aukciji za šest miliona eura (skoro 12 miliona maraka).

Montcouquil je provjerio originalnost slike koja je pronađena ovog ljeta.

Umjetninu je jedna Francuskinja držala na zidu svoje kuhinje. Mislila je da je riječ od grčkoj religijskoj ikoni, rekao je Montcouquil.

Nije znala stvarno porijeklo slike čije su dimenzije 25,8 x 20,3 centimetra.

"Nije nam dugo trebalo da shvatimo da je to umjetničko djelo italijanskog slikara Climaueja. On je otac slikarstva. Tako da dobro poznajemo njegov rad", objasnio je ovaj stručnjak.

Cimabue je zapravo pseudonim za umjetnika Cennija di Pepa. Rođen je u Firenci oko 1240. godine. Otkrio je umjetnički dar i bio je slikarski učitelj Giottu, koji se smatra jednim od najznačajnijih umjetnika predrenesansnog doba.

Montcouquil tvrdi da postoji samo 11 slika ovog italijanskog umjetnika.

Ukazao je da je ovo djelo nastalo 1280. godine dodavši da će ovo biti prva slika Cimabue prodata na aukciji, navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije