Njemačka zaplijenila preko 2.000 lažnih satova: Originali vrijede 176 miliona eura

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka zaplijenila preko 2.000 lažnih satova: Originali vrijede 176 miliona eura
Foto: Anadolija / Ilustracija

Aerodrom u Frankfurtu je saopćio da su službenici otkrili zbirku od 2.164 krivotvorena luksuzna sata u tranzitnoj teretnoj pošiljci.

Pojavile su se sumnje u autentičnost tako vrijednih predmeta koji su stigli u pošiljci iz Hong Konga, piše Deutsche Welle.

Dvanaest paketa bilo je na putu za Makedoniju preko aerodroma u Njemačkoj. Da su bili originalni, satovi bi vrijedili oko 176 miliona eura, stoji u saopćenju carine.

Koliko troši porodica u Njemačkoj? 1.000 eura ode samo na hranu

Koliko troši porodica u Njemačkoj? 1.000 eura ode samo na hranu

Carinici su satove pronašli u oktobru, ali je kvaliteta krivotvorina bila toliko visoka da se carina morala posavjetovati s 11 proizvođača čije su marke kopirane.

"Često se krivotvorine satova ne mogu prepoznati na prvi pogled", rekla je Christie Strass, službenica za medije carine na aerodromu.

"Zato provjeravamo zaplijenjenu robu na značajne krivotvorine koje nam daju vlasnici robnih marki. Jedanaest izvornih proizvođača o kojima je riječ već je potvrdilo sumnju na krivotvorinu", rekla je, prenosi Deutsche Welle.

Strass kaže da su lažni satovi već uništeni. Prošle je godine glavni carinski ured u Frankfurtu pokrenuo postupke za 8.958 graničnih zapljena. Vrijednost od oko 38 miliona eura imalo je 265.086 krivotvorina, a oko 83 posto krivotvorina dolazilo je iz Kine.

Ostale zemlje porijekla bile su Turska, Hong Kong, Tajvan i Singapur. Carinici su zaplijenili satove, lijekove, mobitele, elektroniku, odjeću, obuću, ali i proizvode za ličnu njegu te igračke za djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije