Dobra vijest za izvoznike: Olakšana trgovina između BiH i zemalja regije

N. K.
Dobra vijest za izvoznike: Olakšana trgovina između BiH i zemalja regije
Foto: Ilustracija / Granica
Skraćivanjem procedura, jednostavnijim kontrolama na granicama i međusobnim priznanjem ovlaštenih izvoznika bit će olakšan protok robe između zemalja centralnoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Ove olakšice uvrštene su u Dodatni protokol 5 o olakšavanju trgovine između zemalja članica CEFTA-e, koji je u ime BiH potpisao ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović.

To znači pojednostavljenje kontrola vezanih za sve procedure carinjenja te smanjenje formalnosti u najvećoj mogućoj mjeri, utvrđivanje načina i obaveza razmjene podataka među carinskim organima, te uzajamno priznavanje državnih Programa ovlaštenih privrednih subjekata u svakoj državi potpisnici CEFTA-e.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, jedan od glavnih prioriteta rada CEFTA struktura u periodu između 2014. i 2020. godine je olakšavanje trgovine.

"Dogovoreno je to i ministarskim zaključcima s 8. sastanka Zajedničkog odbora, održanog u Skoplju 21. novembra 2014. godine kada je i potvrđeno da strane počnu pregovore s ciljem zaključivanja CEFTA Dodatnog protokola 5 radi pojednostavljivanja procedura u svim fazama carinjenja, razmjene podataka i saradnje u programima trgovinskog partnerstva“, pojasnila je za Radiosarajevo.ba Marina Bakić iz ovog ministarstva.

Očekivanja su da će njegovom primjenom troškovi trgovine biti smanjeni čime će biti ostvareni određeni benefiti što bi u krajnjem trebalo podstaknuti rast ekonomije i kreiranje novih radnih mjesta.

U Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH kažu da ovaj protokol stupa na snagu mjesec dana nakon što ga ratificiraju najmanje tri zemlje.

"Za sve ostale zemlje ovaj protokol stupa na snagu kad ga ratificiraju. Očekujemo da će već ovih dana Albanija članicama CEFTA dostaviti potrebne instrumente, odnosno  kopije prihvaćenog protokola čime bi formalno otpočeo proces ratifikacije" kazali su u ministarstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije