Saopćenje / Oglasila se Centralna banka o monetarnom i finansijskom sistemu BiH

16. 03. 2020. u 09:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Povodom aktuelne situacije uzrokovane COVID-19, oglasili su se iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan.

Na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno se nalazi 5,5 milijardi maraka deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata. Od toga je 2,7 milijardi maraka obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi maraka predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve.

CBBiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede. Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini.

CBBiH kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute", saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

NEMA KOMENTARA