BiH / Njemačka pomoć od 73,5 miliona eura za izgradnju vjetroparka i tretman otpadnih voda

08. 11. 2017. u 11:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt-Rosen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu i grantu.

Riječ je o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka Hrgud kod Trebinja te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu  od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Bevanda je  izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 miliona eura namijenjen za izgradnju vjetroparka Hrgud na području Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

"Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom", dodao je.

Izgradnjom vjetroparka Hrgud, naglasio je Bevanda, bh. entitet Republika Srpska će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

"Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi", istakao je.

Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.

Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milion eura te da je osigurana i podrška u iznosu od 4.750.000 eura od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 miliona eura.

Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt-Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

"Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark Hrgud prvi te vrste u RS-u", kazao je.

Napomenuo je da je vjetropark Hrgud treći vjetropark koji u BiH finansira ova njemačka banka, dok je prvi bio Mesihovina, koji će biti potpuno operativan početkom slijedeće godine.

Kazao je i to da je ovo jako dobar trenutak za potpisivanje sporazuma za vjetropark Hrgud jer se u Bonu trenutno održava UN-ova Globalna konferencija o klimatskim promjenama te da se radi o dobrom primjeru kako globalni sporazumi rezultiraju konkretnim projektima na terenu.

NEMA KOMENTARA