Slovenski i hrvatski giganti propali, firme iz BiH najviše grade u regiji

Radiosarajevo.ba
Slovenski i hrvatski giganti propali, firme iz BiH najviše grade u regiji
Slovenski i hrvatski građevinski sektor doživio je potpuni slom, a bh. kompanije postaju lideri u građevinarstvu u ovoj regiji

Podsjetimo da su prije desetak godina slovenske firme, poput SCT-a i Primorja, harale regijom i dobijale najunosnije poslove, između ostalog i u BiH. No, skoro sve ključne slovenske građevinske kompanije su bankrotirale još prije nekoliko godina, piše BiznisInfo.

Slična sudbina zadesila je i Hrvatsku. Prošlog mjeseca je otvoren stečaj u vodećoj hrvatskoj građevinskoj firmi, Vijadukt. Mediji u sujednoj zemlji izvijestili su da slom nekadašnjeg giganta predstavlja konačni krah hrvatske cestogradnje.

S druge strane, vodeća bh. građevinska kompanija Euro-Asfalt dobija sve više poslova u regiji, mnogo više nego u BiH.

U oktobru je saopćeno da je Euro-Asfalt za samo deset mjeseci dobio tri vrijedna ugovora u Crnoj Gori, čime ukupna vrijednost dogovorenih radova ove kompanije u toj zemlji iznosi 130 miliona KM.

U Sloveniji Euro-Asfalt gradi jednu etapu autoceste Draženci – Gruškovje čija je vrijednost 110 miliona KM i to već drugi posao koji su ugovorili u Sloveniji. Osim toga, firma je na putu da dobije još jedan ugovor u Sloveniji.

Direktor ove kompanije Hamed Ramić rekao je nedavno da Euro-Asfalt više radi izvan nego unutar BiH, što i jeste strateški dugoročni cilj.

Treba reći da se u BiH očekuje još jedan veliki investicioni ciklus kada je riječ o gradnji autocesta, što bi se moglo iskoristiti za dodatno jačanje domaćih kompanija, u smislu finansijskog osnaživanja i sticanja referenci, kako bi one bile još konkurentnije u regionu.

Dodajmo i da su bh. firme lideri u regiji kada je riječ o izgradnji objekata od betonskih konstrukcija.

Firma Širbegović iz Gračanice gradi ključne objekte širom bivše Jugoslavije, a možda najvažniji objekat koji je napravila u posljednje vrijeme je robna kuća IKEA u Beogradu. Firma je aktivna i na ostalim tržištima regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije