Nijemci u strahu: Najveća europska ekonomija pred recesijom?

Anadolija
Nijemci u strahu: Najveća europska ekonomija pred recesijom?
Pixabay / Ilustracija

Izvoz u Njemačkoj je u augustu ove godine smanjen, iako se očekivao određeni rast, pokazali su najnoviji statistički podaci.

Ovi podaci su dodatno povećali strahovanja građana da bi posrtanje proizvodnog sektora moglo najveću europsku ekonomiju odvesti u recesiju.

Federalna agencija za statistiku Njemačke je saopćila da je izvoz Njemačke u augustu pao za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz porastao za 0,5 posto.

Posljednji podaci o padu izvoza su najlošiji od aprila ove godine.

Trgovinski suficit je smanjen na 18,1 milijardi eura, nakon suficita od 20,5 milijardi eura u julu.

Njemačka izvozno orijentisana ekonomija suočava se s negativnim efektima usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvjesnošću, što je posljedica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

"Vjerovatno ćemo imati pad BDP-a u trećem kvartalu, a time i recesiju", procjena je Uwea Burkerta, ekonomiste banke LBBW.

Recesija su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke zemlje praćena istodobnim pogoršanjima opće ekonomske klime (pad realnog dohotka, porast nezaposlenosti, nizak stepen iskorištenosti proizvodnih kapaciteta, itd).

Recesiju ekonomisti obično definišu kao negativni privredni rast za dva uzastopna kvartala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije