Prognoze / Cijene nafte u porastu četvrtu sedmicu zaredom, ali je moguć novi zaokret

25. 05. 2020. u 10:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu postupno pokreću privredne aktivnosti s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa zbog čega jača potražnja za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle je sedmice porasla 8 posto, na 35,13 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 13 posto, na 33,25 dolara.

Ipak, cijene su nafte i dalje oko 40 posto niže u odnosu na početak godine jer je paraliza najvećih svjetskih privreda zbog koronakrize u martu i aprilu izazvala oštar pad potražnje.

"Koronavirus poništio je deceniju rasta svjetske potražnje za naftom i oporavak će biti spor", kaže Stephen Brennock iz konzultantske kuće PVM.

No, kako bi poduprli cijene, najveći svjetski proizvođači već su oštro smanjili proizvodnju. Nedavno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisni proizvođači na čelu s Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u historiji, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja, piše Hina.

Zbog niskih cijena proizvodnju nafte smanjuju i američki proizvođači, na što ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao desetu sedmicu zaredom, i to za 21 postrojenje, na njih samo 318, najnižu razinu od 1940., od kada se ti podaci prate.

Ipak, trgovci su na oprezu jer je moguć drugi val pandemije koronavirusa.

"Drugi val širenja koronavirusa nije toliko daleka mogućnost, a novi krug blokade privrede mogao bi vrlo brzo srušiti cijene nafte na znatno niže nivoe. Tržište to zna", kaže Paola Rodriguez Masiu, analitičarka u tvrtki Rystad Energy.

Krajem sedmice cijene nafte bile su pod pritiskom i zbog rasta napetosti između SAD i Kine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga.

Tim zakonom bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Uz to, američke vlasti svako malo optužuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju koronavirusa. Kina pak poručuje da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

A to navodi ulagače na oprez.

"Ulagači ponovno moraju manevrirati kroz sve žešći verbalni rat između SAD i Kine", kaže Stephen Brennock.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA